Jacques Anckaert: ‘Bekaert heeft niet fout gecommuniceerd’

Jacques Anckaert (Bekaert) en Jean-Pierre Tanghe (Barco) gaan binnenkort met pensioen. Beiden gaven het vak van investor relations manager een gezicht in ons land.

“Ik heb een heel moeilijke periode doorgemaakt, maar toch blijf ik erbij dat we met de communicatie geen fouten hebben gemaakt”, zegt Jacques Anckaert. De laatste maanden van zijn carrière zijn, door de herstructureringsgolf bij Bekaert, niet meteen het leukste.

Op 21 december mocht hij samen met Jean-Pierre Tanghe de bel luiden bij de start van de handelsdag op NYSE Euronext Brussel. De beurs bracht hulde aan twee pioniers die in ons land de stiel van investor relations een gezicht gaven. In zijn speech noemde directievoorzitter Vincent Van Dessel hen de krokodillen van de Brusselse beurs.

Hoe bent u in die job terechtgekomen?

Anckaert: “Met de komst van de nieuwe voorzitter, baron Paul Buysse, wilde Bekaert zich wereldwijd beter profileren. In Europa had je toen nauwelijks gehoord van investor relations, die trend kwam net overgewaaid uit de Angelsaksische wereld. Bij Bekaert had ik al functies uitgeoefend waardoor ik het bedrijf van binnen en van buiten kende.”

Tanghe: “Bij Barco waren er twee elementen die meespeelden. In 1998 kregen we in onze vestiging in Kuurne te maken met een brand. Bij gebrek aan een eensluidend verhaal besliste de directie om voortaan op een professionele manier te communiceren. Het tweede element was de komst van zowel de euro als de fusiebeurs Euronext. Ik was verantwoordelijk voor human resources in het buitenland. Aangezien ik ervaring had met het verkopen van Barco in het buitenland, dacht de directie aan mij.”

Over welke kwaliteiten moet een goede investor relations beschikken?

Anckaert: “De basisopleiding is minder belangrijk. Je hoeft volgens mij geen financieel expert te zijn, maar je moet natuurlijk wel de logica achter de cijfers snappen.”

Tanghe: “Het komt erop neer dat je het eigen bedrijf kunt plaatsen in de wereld. Collega’s met een puur financiële achtergrond hebben doorgaans een te smalle blik. Het streven naar snelle winst is eruit. Er is veel meer aandacht voor corporate social responsibility. Een investor relations moet een brede kijk op de wereld hebben.”

Vorig jaar kreeg Bekaert kritiek omdat u te laat gecommuniceerd zou hebben dat de markt van zaagdraad in elkaar was gestort. Bekent u schuld?

Anckaert: “De basisregel stelt dat iedereen dezelfde informatie op hetzelfde moment moet krijgen en daar hebben we niet tegen gezondigd. Op het moment dat we naar buiten kwamen met de resultaten van het eerste kwartaal hadden we al enkele indicaties gekregen over veranderingen in de markt, maar het was nog te vroeg om zoiets te communiceren.”

Heeft u ook al wakker gelegen over kritiek aan uw adres, meneer Tanghe?

Tanghe: “Ik ben een goeie slaper (lacht). Maar ik heb een gelijkaardig verhaal meegemaakt. Rond de eeuwwisseling deden de small caps het goed op de beurs en daarop werd er beslist om Barconet af te splitsen en apart naar de beurs te brengen. Nauwelijks enkele dagen later barstte de dotcombubbel en vielen de small caps uit de gratie. Dat was een heel zware periode voor mij.”

Hoe evalueert u de communicatie bij de Belgische beursgenoteerde bedrijven?

Tanghe: “Het is duidelijk dat continentaal Europa wat achterloopt. Toch is er al veel veranderd. De tijd dat het volstond dat de CEO af en toe een babbel deed met de analisten, ligt ver achter ons.”

Anckaert: “Bij nogal wat midcaps is het de financieel directeur die de communicatie doet. Toch zie ik af en toe nog een CEO die deze taak voor zijn rekening neemt. Een CEO die zijn tijd in financiële communicatie steekt, is volgens mij niet goed bezig.”

Bent u klaar met uw opvolging?

Anckaert: “Ik vertrek eind mei. Mijn opvolger is iemand van binnen het bedrijf.”

Tanghe: “Mijn taak zit er eind maart op en ook wij hebben intern gerekruteerd. Sinds september loopt Carl Vanden Bussche al met mij mee.”

Hoe ziet uw nieuwe leven eruit?

Anckaert: “Ik ga beginnen met historische en wetenschappelijke werken te lezen. Voorts wil ik me op mijn jeugdhobby storten: astronomie. Misschien ga ik zelfs opnieuw studeren.”

Tanghe: “Ik heb een eigen consultingbedrijfje opgezet. Maar het is wel de bedoeling om het wat kalmer aan te doen. In mijn vrije tijd ga ik vooral klussen. In tegenstelling tot mijn job zie je daarvan meteen het resultaat.” (DVT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content