Italië staat onder stress na stresstest

27/10/14 om 14:32 - Bijgewerkt om 15:42

De Italiaanse banken krijgen het hard te verduren na het ontluisterend ECB-rapport van afgelopen zondag.

Italië staat onder stress na stresstest

© reuters

25 Europese banken krijgen een onvoldoende van de Europese Centrale Bank (ECB), waarvan er niet minder dan 9 Italiaans van oorsprong zijn. Banca Monte dei Paschi , dat op korte termijn 2,1 miljard euro moet zien te vinden, zit het diepst in de problemen.

'Italiaanse banken moeten voorlopig afzien van dividend. Ze moeten onderdelen verkopen, ingrijpend bezuinigen en consolideren', zo concluderen bankanalisten van diverse banken in reactie op de ECB-uitkomsten, meldt Het Financieele Dagblad (fd) op zijn website.

Banca Monte dei Paschi di Siena is niet enkel het grootste Italiaanse zorgenkind maar tegelijk ook de oudste bank ter wereld, die werd opgericht in 1472. De bank zou naar verluidt zakenbankiers van UBS en Citigroup in de arm nemen om de problemen opgelost te krijgen. Banken die met een tekort kampen, moeten de ECB in ieder geval binnen de twee weken een herstelplan kunnen voorleggen.

Volgens de Italiaanse centrale bank behoort een fusie of overname van de Banca Monte dei Pasch tot de mogelijkheden. Ook minister van Financiën Pier Carlo Padoan beveelt een consolidatie in de Italiaanse bankensector aan om de kapitaalbuffers naar ECB-normen om te smeden.

Het is niet zo dat het noodlijdende Italiaanse bancaire kroonjuweel niets heeft ondernomen om orde op zaken te stellen. De afgelopen maanden werden onder meer duizenden banen geschrapt, en werden miljarden opgehaald via de uitgifte van nieuwe aandelen. Die maatregelen bleken evenwel ontoereikend om te voldoen aan de kapitaalnormen van de ECB.

Maandagmorgen sloegen beleggers zonder aarzelen op de vlucht na het onverbiddelijke ECB-verdict. Nadat het aandeel van Banca Monte dei Paschmeer dan 18 procent moest prijsgeven, werd de handel in het aandeel stilgelegd. Later op de dag werd de handel hervat nadat de bank bekend had gemaakt 'alle strategische opties te onderzoeken.'

De 9 gestraalde Italiaanse banken zijn Monte dei Paschi di Siena, Banca Carige, Veneto Banca, Banco Popolare, Banca Popolare di Milano, Banca Popolare di Vicenza, Credito Valtellinese, Banca Popolare di Sondrio en Banca Popolare dell'Emilia Romagna.

Wat de banken van bij ons betreft, kregen Dexia en Axa Bank Europe een negatief rapport van de ECB. (BO/fd)

Lees meer over:

Onze partners