ING schrapt 2.700 banen in Nederland

03/11/11 om 09:31 - Bijgewerkt om 09:31

Bron: Trends

Met een nettowinst van 1,69 miljard euro deed de Nederlandse bank-verzekeraar het in het derde kwartaal van 2011 wel beter dan analisten hadden verwacht.

De Nederlandse bank-verzekeraar ING gaat in eigen land 2.000 voltijdse banen schrappen binnen het bedrijf, en nog eens 700 extern. Dat heeft het bedrijf donderdag meegedeeld bij de publicatie van zijn derdekwartaalresultaten.

Beter dan verwacht

De groep boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 1,69 miljard euro. Dat is ruim zeven keer meer dan de 239 miljoen euro nettowinst die ING in het derde kwartaal van 2010 boekte, en beter dan analisten hadden verwacht.

De winstgroei zat vooral in het verzekeringsbedrijf. Daar kwam de onderliggende winst voor belastingen uit op 561 miljoen euro, tegen een verlies van 274 miljoen euro een jaar eerder. Bij de bank liep de onderliggende winst terug tot 1,06 miljard euro. In het derde kwartaal van 2010 was dat nog 1,49 miljard euro.

'Kosten drukken'

De reorganisatie is nodig om de kosten te drukken en de resultaten op te vijzelen. "De economisch-financiële omgeving is duidelijk verslechterd. Er is minder vraag naar bepaalde producten, zoals bijvoorbeeld hypotheken", aldus een woordvoerder. Daarnaast kampt ING met strengere regels voor de bankensector waardoor er extra op de kosten gelet moet worden.

De banen verdwijnen voornamelijk op administratieafdelingen. De externe functies die geschrapt worden, zijn detacheerders die niet op de loonlijst staan, maar wel voor ING werken. De reorganisatie moet tegen eind 2013 zijn afgerond. ING heeft circa 19.000 mensen in dienst.

'IJskoude douche'

Het massaontslag bij ING is voor de medewerkers een ijskoude douche in gure tijden, reageert de vakbond CNV Dienstenbond. "De bank is gezond en maakt zelfs weer miljarden winst", zegt bestuurder Ike Wiersinga. Het gaat volgens haar om 1.700 gedwongen ontslagen.

Met name de wijze waarop ING 10 procent van het personeelsbestand schrapt, kan op weinig steun rekenen van de bond. "Wellicht grijpt dit veel te diep in op werkprocessen en komt het klantbelang onder druk te staan", aldus Wiersinga.

"Deze plannen komen heel hard aan bij de werknemers", reageert Fred Polhout, bestuurder van FNV Bondgenoten. "Dat er iets stond te gebeuren, lag voor de hand gezien de ontwikkelingen in de financiële sector. Maar een reorganisatie van deze omvang slaat een diepe bres in het personeelsbestand van de bank." De vakbond wil snel met de bank in gesprek over een sociaal plan. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners