ING-personeelsdirecteur: ‘Je moet in het huidige systeem maar eens proberen iemand kwijt te raken’

© belga

Een belangrijk deel van de 52.000 ING-werknemers is te afhankelijk geworden van de bank door een erfenis van royale arbeidsvoorwaarden, hoge vertrekpremies en het rigide ontslagstelsel in landen als Nederland en België. Dat zegt de wereldwijde HR-directeur van de bank, Hein Knaapen, in een interview met de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad.

Medewerkers komen volgens de ING-personeelsdirecteur zo in de verleiding op hun lauweren te gaan rusten. Zij dienen dringend weer de regie te nemen over de eigen ontwikkeling en hun verdere carrièreverloop, aldus Knaapen in het interview.

Versteende arbeidsmarkt

De Nederlandse grootbank kondigde in oktober een grote reorganisatie aan, waarbij minstens 7.000 banen komen te vervallen. In België gaan 3.500 banen verloren. ‘Belgen zijn op het gebied van bankieren en sociale zekerheid nog wat conservatiever dan wij, en dat ze nu niet blij met ons zijn, begrijp ik’, zegt Knaapen daarover.

Tegelijkertijd is volgens hem de arbeidsmarkt in België, maar ook in Nederland ‘versteend’ geraakt. ‘Het vaste ­contract wordt steeds zwaarder beschermd. En je bereikt het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Het komt erop neer dat jongeren en minderheden steeds minder worden aangenomen. Want je moet in het huidige systeem maar eens proberen iemand kwijt te raken’.

Volgens de ING-topman gaat het probleem van de versteende arbeidsmarkt enkel maar in omvang toenemen tot het tij willens nillens keert. “Het gaat er niet om dat het zielig is dat bedrijven veel moeten betalen om afscheid van iemand te nemen. De werknemer is er uiteindelijk de dupe van. En dat is echt een noodlottige ontwikkeling”, verduidelijkt hij.

Zelfontwikkeling

Knaapen vindt ook dat de bank meer moet inzetten op de zelfontwikkeling van haar medewerkers. De hr-directeur pleit voor een aanpak waarbij aan ieder individu harde eisen worden gesteld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, ongeacht de leeftijd. Financiële doelstellingen worden juist veel minder belangrijk in deze nieuwe incarnatie van zogenaamde ‘performance management’, die volgens de hr-directeur drie jaar nodig heeft om zich te bewijzen.

Er wordt in dat verband wel wat verwacht van de 6500 managers binnen ING die de mentaliteitsverandering moeten begeleiden. Concreet zullen er doorlopend persoonlijke, ‘soms confronterende gesprekken’ worden gevoerd met werknemers die tot nu vaak werden vermeden. Knaapen verwacht niet dat veel medewerkers de slag niet zullen kunnen maken. “Maar mensen die het echt niet kunnen, moeten ander werk zoeken”.

(FD/SK/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content