ING heeft ‘succesvol jaar’ achter de rug

© belga

De Nederlandse bankgroep ING heeft in het voorbije jaar bijna een vijfde meer winst gemaakt dan in 2015.

De bank trok wereldwijd bijna anderhalf miljoen nieuwe klanten aan en profiteerde van het afnemende risico op wanbetalingen. ING-topman Ralph Hamers spreekt van ‘een succesvol jaar’. Ook in België steeg de winst

ING meldt donderdag op groepsniveau een nettowinst van bijna 5 miljard euro over 2016, gecorrigeerd voor eenmalige posten. Dat was 17,9 procent meer dan een jaar eerder. De totale opbrengsten van de bank stegen met 5,5 procent naar 17,5 miljard euro. België was goed voor 3,2 miljard euro omzet, ongeveer even veel als in 2015. De onderliggende nettowinst in ons land steeg met 9,3 procent tot 860 miljoen euro.

In een afzonderlijk persbericht meldt ING Belux dat de bank in ons land ‘een positief bedrijfsresultaat in moeilijke omstandigheden’ heeft behaald. Er was een forse winststijging, maar de bank wijst erop dat die mede tot stand kwam dankzij ‘een aantal positieve eenmalige elementen‘. Worden die niet meegeteld, dan daalt het resultaat voor belastingen jaar op jaar met 3 procent.

“De moeilijke marktomstandigheden (aanhoudend lage rentevoeten, hogere bankheffingen, veranderend klantengedrag, …) beïnvloeden ons kernverdienmodel en onderliggende resultaten”, luidt het.

ING Belux wijst erop dat een strikte kostenbeheersing en afbouw van voltijdse equivalenten geleid hebben tot een daling van de onderliggende operationele kosten met bijna 5 procent van 1,75 miljard euro naar 1,66 miljard euro. De bankheffingen stegen op hetzelfde moment echter met 27 procent tot 252 miljoen euro, ‘het hoogste niveau ooit’, merkt de bank op.

Herstructurering

ING voert in België momenteel moeizame onderhandelingen met de vakbonden over een in oktober aangekondigde herstructurering. Vorige maand waren de gesprekken even opgeschort omdat de vakbonden vonden dat er niet naar hun tegenvoorstellen geluisterd werd. De directie van ING wil 3.500 banen schrappen in België, waarvan maximaal 1.700 gedwongen ontslagen.

Eind februari vertrekt de CEO van ING België, Rik Vandenberghe, naar bouwgroep Besix. Topman Hamers gaf in een toelichting geen concrete verwachting voor de resultaten van ING in 2017. Hij wees wel op de aanhoudende onzekerheid door de brexit, de onduidelijkheid over de koers van de VS onder president Donald Trump en verkiezingen in Europa. ‘Onzekerheid is nooit goed’, concludeert de Nederlander.

Partner Content