‘Inbeslagname leasevoertuigen onaanvaardbaar’

© istock

Rechters willen leasewagens waarmee wegpiraten rijden, ook kunnen verbeurdverklaren. “Onaanvaardbaar”, klinkt het in de leasingsector.

Politierechters kunnen vandaag een voertuig alleen verbeurdverklaren als de overtreder ook de eigenaar is van dat voertuig. “Onverbeterlijke verkeersovertreders rijden doelbewust rond met andermans voertuig, hebben dolle pret op de weg, maar blijven volledig onbestraft”, zegt politierechter Peter D’Hondt vandaag in De Standaard. Ook de Leuvense politierechter Kathleen Stinckens noemt de uitbreiding van de mogelijkheid tot verbeurdverklaring “prioriteit nummer één voor verkeersveiligheid”.

Leasingsector not amused

Parlementslid Jef Van den Bergh (CD&V) kondigt met de steun van zijn partijgenoot en minister van Justitie Koen Geens een wetsvoorstel aan om leasewagens aan te slaan in geval van zware verkeersovertredingen. Meerderheidspartijen N-VA en Open Vld en MR hebben fundamentele bezwaren tegen de maatregel. Ook de leasingsector reageert vandaag not amused.

“Alle manieren zijn blijkbaar goed om onze sector een tik te geven”, stelt Frank Van Gool, de directeur van Renta, de Belgische federatie van de voertuigenverhuurders. “Gelukkig lezen we dat de andere meerderheidspartijen, Open Vld, MR en de N-VA, eerst overleg willen met onze sector en bovendien zeer sceptisch staan tegenover een aantasting van het eigendomsrecht.”

Juridische onzin

De juristen van Renta maken brandhout van het CD&V-voorstel. “Twintig jaar geleden heeft onze federatie bij de Raad van State de afschaffing bekomen van een gelijkaardige wet voor verbeurdverklaring van voertuigen waarmee gesmokkeld werd. Wij zullen dan ook met alle juridische middelen vechten om deze onzin niet door te laten gaan”, klinkt het in de leasingsector.

Volgens Frank Van Gool lachen (verkeers)criminelen zich een breuk. “Zij kunnen hun gang gaan en de straf is voor de verhuurder van de lease- of huurwagen. Onze sector werkt al jaren mee aan een vlottere inning van boetes en een betere identificatie van bestuurders, tot grote tevredenheid van de overheid en de politie. Dit soort voorstellen is een oorlogsverklaring aan onze leden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content