‘In België is plaats voor 10 à 11 Ikea-winkels’

CATHERINE BENDAYAN "Tegen 2025 willen we de omzet verdubbelen." © .

Op de tonen van ABBA’s I have a dream verwelkomde het team van Ikea Hasselt de eerste klanten. In de tweede week van februari opent de Zweedse meubelgigant in Bergen zijn achtste woonwarenhuis in België. Catherine Bendayan, CEO van Ikea België, ziet in ons land nog potentieel voor twee à drie nieuwe winkels.

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes en winkeldirecteur Denis Hautcourt openden deze morgen Ikea Hasselt met het doorzagen van een in Zweedse kleuren geschilderde boomstam. Het gebruik zou naar verluidt typisch Zweeds zijn en geldt als een symbolische geluksbrenger voor de winkel en de bezoekers. Volgende week mag Elio Di Rupo de honneurs waarnemen in Bergen.

Na een bouwperiode van iets meer dan negen maanden gingen de deuren voor de eerste klanten deze morgen om 10 uur open. De massaal toegestroomde bezoekers kregen een warm en enthousiast onthaal door de Ikea-medewerkers. Ook Catherine Bendayan, CEO van Ikea België, juichte mee. Jaarlijks bezoeken 13 miljoen mensen de zes bestaande Ikea-winkels in ons land. Voor de nieuwe winkel in Hasselt rekent Ikea op 1,6 miljoen bezoekers per jaar.

Grote maar realistische ambities

Ikea Belgium groeide in 2015 met 2,5 procent naar een omzet van 751,9 miljoen euro. Het meubelconcern noteerde een winst van 42,8 miljoen euro en heeft nu 3800 mensen in dienst. De Franse Catherine Bendayan (49) staat een half jaar aan het hoofd van Ikea België. Met de nieuwe woonwarenhuizen in Hasselt en Bergen beschikt de Zweedse groep in ons land nu over acht vestigingen, vier in Vlaanderen, drie in Wallonië en een in Brussel (Anderlecht).

“België is misschien een klein land, onze winkels zijn hier allemaal grote woonwarenhuizen en ze staan allemaal in de top 20 van de grootste winkelomzetten ter wereld. België is voor Ikea zeer belangrijk qua omzet per winkel, aantal bezoekers en aantal medewerkers”, stelt Bendayan. Wereldwijd boekte Ikea in 2015 een omzet van 31,9 miljard euro, goed voor een stijging van 11,2 procent ten opzichte van het boekjaar 2014. De Zweedse groep is met 155.000 medewerkers actief in 43 landen.

Bendayan, geboren in de Zuid-Franse stad Marseille, werkt al 27 jaar voor Ikea. Ze begon op de vloer als afdelingsverantwoordelijke en groeide door tot adjunct van de CEO van Ikea Frankrijk. Ook in Duitsland bekleedde ze die functie. “Voor Ikea België zijn de ambities groot maar realistisch”, zegt de topvrouw. Ze kreeg groen licht van de internationale Ikea-raad om hier verder te investeren. “Tegen 2025 willen we de omzet verdubbelen. Tot gisteren hadden we zes woonwarenhuizen in België. Vandaag hebben we de zevende vestiging geopend en volgende week nummer acht. Er is hier nog plaats voor twee of drie winkels en tegen eind volgend jaar starten we ook in België met e-commerce.”

Op termijn zou e-commerce tot 10 procent van de Belgische Ikea-omzet moeten uitmaken. Ikea heeft al in dertien landen een webshop. België is het volgende land waar een nieuw e-commerceplatform zal opgestart worden. De logistiek van de webshop zal in het bestaande distributiecentrum in Winterslag worden verzorgd. Klanten zullen hun goederen kunnen oppikken in de Ikea-winkels of in de afhaalpunten van Dockx Group bijvoorbeeld. Die logistiekedienstverlener zou ook kunnen instaan voor het vervoer, de montage en installatie van de goederen.

Bijzondere winkel

Er komt zeker een nieuwe Ikea-winkel in West-Vlaanderen en in Wallonië is er nog ruimte in de driehoek Bergen-Hognoul-Aarlen. “We kiezen onze locaties in functie van de klanten”, zegt Catherine Bendayan. “Consumenten moeten een Ikea-winkel kunnen bereiken in maximaal 40 minuten rijden, dat is onze ambitie.”

Over onze administratieve molens om de vergunningen en toelatingen bijeen te krijgen, heeft de Franse geen klagen. “Het is hier niet moeilijker dan op andere plaatsen in Europa. Dergelijke projecten vragen hun tijd. Je moet een goed terrein vinden, goed bereikbaar en zichtbaar. Je moet onderhandelen met lokale overheden en de nodige vergunningen bekomen. Het is normaal dat dat enkele jaren duurt. Dat is ook zo in andere landen. Je mag rekenen op een termijn van vijf à tien jaar om een woonwarenhuis te openen.” Ikea België kon hier volgens Bendayan rekenen op heel wat hulp en ondersteuning van de overheden. “Ze begrijpen ook het belang van zo’n investering. Ikea investeert hier 60 miljoen euro, het gaat om meer dan 300 directe banen en 50 indirecte.”

Het nieuwe Ikea-woonwarenhuis in Hasselt is goed voor 39.000 vierkante meter oppervlakte. De winkel ligt op een terrein van 15 hectare aan de afrit Hasselt-Zuid. In een volgende fase wordt een retailpark uitgebouwd. Volgens Koenraad Van Nieuwenburg, propertymanager Ikea België, heeft het gebouw ook een reeks bijzondere kenmerken. Zo is de Hasseltse winkel uitgerust met een volautomatisch pallettenmagazijn. “Het is ook onze eerste winkel wereldwijd die volledig is uitgerust met ledverlichting”, zegt Van Nieuwenburg. Het gloednieuwe pand kreeg ook 3650 zonnepanelen op het dak en op de parking (1400 plaatsen) is in oplaadpunten voor elektrische wagens en fietsen voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content