IJsland daagt Iceland voor de rechter

25/11/16 om 17:18 - Bijgewerkt om 17:20

De IJslandse regering dient een juridische klacht in tegen de Britse supermarktketen Iceland.

IJsland daagt Iceland voor de rechter

© reuters

Iceland, de vrieswarenketen, hanteert al 46 jaar de merknaam 'Iceland', maar IJsland, het land, vindt dat het bedrijf die merknaam te agressief verdedigt, waardoor IJslandse bedrijven ze niet kunnen hanteren.

IJsland trok met de klacht naar EUIPO, het Bureau voor Intellectuele eigendom van de EU. De IJslanders claimen dat ze al jaren pogen te onderhandelen over de kwestie, maar dat Iceland "onrealistische en onaanvaardbare eisen" heeft, luidt het.

Iceland - de keten - hoopt niettemin op een dooi in de relaties. De supermarktketen laat vrijdag weten dat ze de klacht betreurt, maar met de IJslandse autoriteiten in gesprek wil gaan over het gebruik van de naam. Al voegt het bedrijf eraan toe 'rigoureus' zijn rechten te verdedigen. "We voeren al 46 jaar succesvol handel onder de naam 'Iceland'. We geloven niet dat er ooit enige ernstige verwarring of conflict is ontstaan in de publieke opinie", deelt het bedrijf mee. "We hopen dat de regering onmiddellijk met ons contact opneemt, zodat we hun zorgen kunnen adresseren."

(ANP/BO)

Onze partners