'HSBC maakte witwassen drugsgeld mogelijk'

17/07/12 om 10:59 - Bijgewerkt om 10:59

Bron: Trends

Dankzij lakse controlesystemen bij de grootste bank van Europa hebben Mexicaanse drugskartels wellicht zeven jaar lang miljarden dollars kunnen witwassen via haar Amerikaanse afdeling.

'HSBC maakte witwassen drugsgeld mogelijk'

© Reuters

Dankzij lakse controlesystemen bij HSBC, de grootste bank van Europa, hebben Mexicaanse drugskartels wellicht zeven jaar lang miljarden dollars kunnen witwassen via de Amerikaanse afdeling van de Britse bank.

Dat staat in een rapport (pdf) van de onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat.

Ook verdacht geld uit Syrië, de Kaaimaneilanden, Iran en Saudi-Arabië kon zonder al te veel controle passeerden via de bank. Op die manier werd volgens de Senaat ook terrorisme gesteund.

Hoorzitting

HSBC moet vandaag op een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat tekst en uitleg komen geven. De bank heeft al laten weten dat ze zich daar formeel zal verontschuldigen en de fouten toegegeven en belooft zijn volledige toewijding aan het rechtzetten van de fouten, meldt de Huffington Post.

HSBC is actief in tachtig landen over de hele wereld en boekte vorig jaar een netto-inkomen van 16,8 miljard dollar. De Amerikaanse afdeling van de bank is een van de tien grootste banken in de Verenigde Staten. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners