Holding boven Brussels Airlines boekt 85 miljoen euro verlies

© Belga

De toekomst bij Brussels Airlines oogt somber. Moederholding SN Airholding boekte in 2011 een nettoverlies van 84,9 miljoen euro, waardoor het eigen vermogen negatief werd.

Maar SN Airholding, en dochter Brussels Airlines met 3500 werknemers, gooit de handdoek niet in de ring. De onderneming liet tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders eind mei al verstaan dat ze op een berg cash hurkt van 210 miljoen euro, “wat voldoende is om de uitgaven te dekken voor minstens de volgende twaalf maanden”. Meer nog. De onderneming wil vanaf 2014 weer rendabel worden, via het herstelplan ‘Beyond 2012-2013’.

Maar dan moet Brussels Airlines wel dringend uit een ander vaatje tappen. In 2011 boekte de moeder SN Airholding een verlies van 84,9 miljoen euro. De overgedragen verliezen lopen daarmee op tot 131 miljoen euro. Daarmee zakte het eigen vermogen tot 3,5 miljoen euro negatief.

Er is blijkbaar iets fout met het zakenmodel van de carrier. Het aantal passagiers steeg met 17,1 procent naar 5,7 miljoen. Maar de omzet steeg slechts met 8,4 procent, naar 752 miljoen euro. Er wordt dus minder verdiend per passagier. De bedrijfskosten stegen nog sterker, met 19 procent. En dat is niet alleen te wijten aan de hoge brandstofprijs. In 2011 werd 81 procent van de behoefte ingedekt via termijncontracten, waardoor de betaalde prijs onder de marktprijs voor brandstof lag. Ook de personeelskosten stegen met 12 procent. (W.R.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content