Hittegolf: bedrijven zitten met vragen over maatregelen

© /

Vanaf een bepaalde temperatuur is het wettelijk verplicht om maatregelen te nemen.

Niet alle bedrijven weten wat ze moeten doen bij extreme temperaturen. Dat zegt Sisi Leemans, communicatieverantwoordelijke van Idewe, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. ‘Wij krijgen deze periode heel veel vragen over de hitte en vanaf welke temperatuur werknemers niet meer mogen werken’, klinkt het.

‘Wanneer een bedrijf maatregelen moet nemen, hangt af van het soort arbeid en van de WBGT-index’, aldus Leemans. De WBGT-index is de temperatuur die wordt gemeten met een vochtige globethermometer. Die verschilt van de ‘gewone’ luchttemperatuur, want er wordt ook rekening gehouden met de luchtvochtigheid, de thermische straling en de luchtsnelheid. Zo kan de temperatuur van de lucht 40 graden zijn, terwijl de WBGT-index slechts 25 bedraagt.

De toelaatbare temperaturen zijn afhankelijk van hoe zwaar de fysieke arbeid is op het werk. Voor licht fysiek werk zoals een kantoorbaan is 29 op de WBGT-index de maximumtemperatuur, voor zeer zwaar fysiek werk zoals grondwerken ligt het maximum al op 18.

‘Ondernemingen doen vaak zelf al moeite om hun werknemers te beschermen tegen de hitte’, aldus Leemans. ‘Bedrijven die werknemers hebben die veel buiten moeten werken, voorzien bijvoorbeeld in meer rustpauzes, gekoelde dranken, ijsjes, petten, zonnecrème enzovoort. Uurrooster worden ook vaak aangepast, zodat werknemers niet op het warmste van de dag moeten werken.’

Wettelijk verplicht

Het is dan ook wettelijk verplicht om beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen voor werknemers die bij extreme temperaturen aan rechtstreekse zonnestraling worden blootgesteld, staat te lezen bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Ondernemingen moeten bovendien bij extreme temperaturen ook gratis aangepaste verfrissende dranken verstrekken en binnen de 48 uur een verluchtingssysteem in de werklokalen installeren wanneer het maximum wordt overschreden.

‘Duurt de hinder voort, wat onder meer kan blijken uit een rondvraag bij de werknemers, dan moet de werkgever rusttijden toestaan. Hij of zij kan bovendien autonoom beslissen om tijdelijke werkloosheid in te voeren’.

Voor het personeel raadt Idewe onder andere aan om regelmatig water te drinken, lichte maaltijden te eten en de kleding aan te passen.

Partner Content