Wolfgang Riepl

Het opvolgingstaboe van Volkswagen

Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Het grootste autoconcern heeft hetzelfde probleem als de kleinste kmo: wie is de opvolger? Dat vraag Trends-redacteur Wolfgang Riepl zich af.

De Volkswagen Group verkoopt ruim 10 miljoen wagens per jaar, telt bijna 600.000 werknemers, haalt een omzet van ruim 200 miljard euro en een bedrijfsresultaat van 13 miljard euro. Het grootste autoconcern van Europa surft, net als de andere Duitse wagenmakers, mee op de stevige wereldwijde vraag naar made in Germany, zeker als het vier wielen telt.

Volkswagen is zonder meer een mooie onderneming. Alleen: het rommelt er stevig aan de top. Het conglomeraat wordt bijzonder strak geleid door voorzitter Ferdinand Piëch. Maar de opvolging van de man van 77 lentes staat nog nergens. Enkele jaren werd vermoed dat hij het voorzittersstoeltje warm hield voor zijn echtgenote Ursula. Ferdinand Piëch, kleinzoon van de oprichter Ferdinand Porsche, trouwde in 1984 met zijn gewezen gouvernante _ Uschi voor de vrienden.

Het opvolgingstaboe van Volkswagen

Maar Piëch ontkende de voorbije week formeel dat Uschi zijn opvolgster wordt. Tegelijk liet hij duidelijk verstaan dat hij nog weinig vertrouwen had in Martin Winterkorn, de CEO van de groep. De man met een brutoloon van 16 miljoen euro droomde al van de voorzitterspost.

Ferdinand Piëch is ongetwijfeld een groot visionair. Hij maakte van de VW-dochter Audi na decennia van volgehouden inspanningen een premiummerk. En na een mislukte overnamepoging door Porsche van Volkswagen, die de sportwagenbouwer bijna deed kapseizen, draaide machtsmens Piëch de zaken gewoon om: Volkswagen Group kocht Porsche, maar de families Piëch en Porsche (beide met dezelfde stamvader) behielden met 53 procent de meerderheid van de aandelen.

En toch. Niemand is onmisbaar. Ook Ferdinand Piëch niet. Uiteindelijk draait ook het probleem van het grootste autoconcern in Europa om dezelfde thematiek die de kleinste kmo overweldigt: de opvolgerskwestie. Ferdinand Piëch, hoe visionair ook, heeft zijn opvolging niet geregeld. Die Belgische grootheid, Albert Frère, deed dat volop de voorbije jaren. Met dit jaar als apotheose de stopzetting van zijn bestuursfuncties in zijn imperium. Piëch moet toch kunnen wat onze Belgische euromiljardair kan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content