Het blijft faillissementen regenen

© reuters

Oktober brengt als wisselvallige herfstmaand een nieuwe vloed aan faillissementen mee. Dat blijkt uit cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon.

Met 1.311 faillissementen komt de maand oktober op de tweede plaats terecht in de lijst van zwartste faillissementsmaanden ooit. Alleen september, toen 1.332 bedrijven over de kop gingen, dienden meer bedrijven de boeken te sluiten.

In vergelijking met oktober 2012, dat met 1.220 faillissementen tot voor kort de absolute recordmaand was, gingen er in oktober dit jaar ruim 7% meer bedrijven over de kop.

Sinds begin 2013 werden in België al 10.257 faillissementen uitgesproken. Binnen de horecasector vallen met 1.834 faillissementen (+8,52%) op tien maanden tijd de raakste klappen. Toch wordt de grootste toename binnen de bouwnijverheid vastgesteld. Daar gingen 1.772 bedrijven over de kop, wat overeenstemt met een stijging met + 19,41%. Ook binnen de kleinhandel (+16,89%) en de zakelijke dienstverlening (+16,03%) vallen er rake klappen.

De faillissementenregen heeft uiteraard ook gevolgen voor de werkgelegenheid in ons land. In de eerste tien maanden van het jaar periode kwamen in totaal 23.082 jobs op de tocht te staan als gevolg van een faillissement.

Hoewel er dit jaar binnen de horecasector (-2.964 jobs) de meeste faillissementen vielen, is het binnen de bouwnijverheid (-4.788 jobs) en de dienstverlening aan bedrijven (-3.157 jobs) waar de meeste banen sneuvelen.

Wat de gewesten betreft, trekt Vlaanderen de kop in het peloton van failliete ondernemingen. Dat is geen verrassing, aangezien Vlaanderen het meeste actieve ondernemingen telt.

In Vlaanderen gingen er van januari tot en met oktober 5.112 (+7,64%) bedrijven over de kop. Binnen het Waalse gewest is de toename (2.829 bedrijven = +12,17%) opmerkelijker, net als binnen het Brusselse gewest (2.275 bedrijven =+21,92%) het geval is.

In een reactie op de faillissementcijfers van Graydon pleiten ondernemersorganisaties NSZ en Unizo opnieuw voor een lastenverlaging voor alle ondernemingen. “In totaal staan in de sectoren van de bouw, horeca, transport en kleinhandel 11.569 jobs op de tocht als gevolg van faillissementen. Dat is drie keer Ford Genk“, luidt het bij Unizo. Het hoge aantal faillissementen in de bouwsector wijt Bouwunie aan de sterke terugval van het aantal opdrachten door de crisis en toenemende concurrentie. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content