HES brengt minder dan 10 miljoen op voor Barco

31/03/17 om 10:06 - Bijgewerkt om 10:05

Bron: Trends

De verkoopprijs van High End Systems "ligt in lijn met de resterende boekwaarde", meldt Barco.

HES brengt minder dan 10 miljoen op voor Barco

© belga

Barco verkoopt High End Systems (HES) uit Austin aan ETC, een Amerikaanse concurrent. De deal was al begin maart bekendgemaakt, maar nu is de transactie rond. Volgens senior VP Investor Relations Carl Vanden Bussche van Barco is het verkoopbedrag "lager dan 10 miljoen euro". "Het ligt in lijn met de resterende boekwaarde", mailt hij. Barco maakt dus geen boekhoudkundige winst op de verkoop. Vanaf 1 april valt HES onder ETC.

Barco betaalde in 2008 55 miljoen dollar voor HES, een fabrikant van digitale lichtkanonnen die kort nadien werden ingezet op de Olympische Spelen van Peking. HES had moeten profiteren van synergie met de evenementenverlichting van Barco, maar dat liep niet zoals verhoopt. Het bedrijf boekte vorig jaar met 60 werknemers 20 miljoen dollar omzet en een courante bedrijfskasstroom (ebitda) "dichtbij break-even", volgens Barco.

Ondertussen hebben de Kortrijkzanen een groot deel van hun investering in HES afgeschreven.

De koper, het familiale ETC uit Madison in Wisconsin, specialiseert zich in apparatuur voor architecturale lichtspektakels, theaters en shows. Er werken ongeveer 1000 mensen. Opmerkelijk is dat de familiale eigenaars van ETC in 2015 een derde van hun aandelen uitdeelden aan hun personeel.

Volgens Barco is HES complementair aan de activiteiten van ETC en zal de nieuwe eigenaar HES en zijn productenportfolio als een afzonderlijke entiteit in Austin behouden.

Onze partners