Herstructurering bij Cora: 447 banen op de tocht

11/07/14 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:25

Bij hypermarktketen Cora zijn door een herstructurering 447 van de ruim 2.500 banen bedreigd. Dat meldt de liberale vakbond ACLVB. Cora telt vijf vestigingen in Wallonië en twee in het Brusselse. De directie 'wil alles in het werk stellen om gedwongen ontslagen te vermijden en hoopt een plan voor brugpensioen naar voor te kunnen schuiven', aldus Cora in een persbericht.

Herstructurering bij Cora: 447 banen op de tocht

© belga

Begin februari startten vakbonden en directie de gesprekken over het project 'coravenir', zo meldt het bedrijf. Cora stelt dat na 'verschillende maanden van diepgaande gesprekken' over het project 'vooruitgang werd geboekt in de sociale dialoog', luidt het.

Vrijdag werd de 'procedure van kennisgeving van herstructurering' opgestart, zo werd op een bijzondere ondernemingsraad meegedeeld. Volgens Eugénie Ledoux van de Franstalige liberale vakbond CGSLB waren de eerder bereikte gemeenschappelijke punten voor de directie onvoldoende, waardoor die ook een herstructurering noodzakelijk acht.

Rekening houdend met de leeftijdspyramide bij Cora moet het SWT (stelsels van werkloosheid met bedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen) een rol spelen om gedwongen ontslagen te vermijden.

Cora verwijst naar de 'moeilijke situatie waarin de distributiemarkt verkeert' en ook de evolutie van de resultaten van het bedrijf. Met het plan coravenir wil de directie naar eigen zeggen de toekomst en het voortbestaan van de onderneming veilig stellen. Cora hoopt met de sociale partners een akkoord te kunnen bereiken dat 'zal toelaten om zich te focussen op haar commerciële groeidoelstellingen'. Het bedrijf wil zo de klanten meer service en betere prijzen bieden en tegelijk investeren in de verschillende hypermarkten.

'Via een nieuwe werkorganisatie' wil de winkelketen de rentabiliteit opkrikken maar ook 'kwalitatieve jobs behouden en bevorderen'.

Cora telt zeven 'shopping centers (hypermarkt en winkelgalerij): Anderlecht en Sint-Lambrechts-Woluwe in Brussel en Châtelineau, Hornu, La Louvière, Messancy en Rocourt in Wallonië. De hypermarktketen telt 2.565 werknemers.

Het is niet de eerste reorganisatie in de retailsectorin ons land. Delhaize kondigde vorige maand een herstructurering aan waarbij tot 2.500 banen bedreigd zijn. (Belga/BO)

Onze partners