Haven van Zeebrugge opent kantoor in Shanghai

22/09/10 om 13:17 - Bijgewerkt om 13:17

Bron: Trends

De haven van Zeebrugge heeft zopas een eigen kantoor geopend in Pudong, de voorname zakenwijk van Shanghai. De haven van Zeebrugge heeft in Azië al eigen kantoren in Tokyo en in het Indische Pune.

Haven van Zeebrugge opent kantoor in Shanghai

Volgens Joachim Coens, topman van de MBZ, is de keuze voor Shanghai evident. "De haven van Shanghai wordt -met 25 miljoen containers- dit jaar zo goed als zeker de belangrijkste haven ter wereld voor containertrafiek," zegt Coens. "Bovendien hebben we gepriviligeerde relaties met Shanghai International Port Group (SIPG), dat voor 25 procent participeert in de Zeebrugse containerterminal APM Terminals."

Het nieuwe kantoor moet de trafiek tussen de oostkust van China en de westkust van België aanzwengelen. "De belangrijkste troef die we uitspelen is de ligging," zegt Coens. "We profileren ons niet als een regionale maar wel degelijk als een Europese haven. Zeebrugge is de perfecte toegangspoort tot West en Oost-Europa, maar ook tot Scandinavië en Zuid-Europa. Onze aangepaste maritieme toegang en de flexibiliteit zijn andere troeven."

De haven van Zeebrugge was één van de weinige West-Europese havens die in het crisisjaar 2009 alsnog groeide. Nu al komt vijftig procent van alle Zeebrugse containertrafiek (zowat 2,5 miljoen containers) uit China. Van Jan Vannieuwenburg, die het kantoor in Shanghai bemant samen met een Chinese medewerkster, wordt verwacht dat hij Zeebrugge nog meer en nog beter op de logistieke kaart plaatst.

Volgens Joachim Coens heeft de haven van Zeebrugge ook nog voldoende progressiemarge. "Vijf miljoen containers op jaarbasis, of een verdubbeling, mag geen probleem zijn," zegt Coens.

(KC)

Lees meer over:

Onze partners