'Grootste fietsbedrijf ter wereld in de maak'

11/04/17 om 11:08 - Bijgewerkt om 15:23

Bron: Anp

De Nederlandse fietsenproducent Accell Group heeft een overnamebod ontvangen van handelsbedrijf Pon, dat eigenaar is van het fietsenmerk Gazelle. Door de overname zou volgens de onderneming het grootste fietsenbedrijf ter wereld ontstaan.

'Grootste fietsbedrijf ter wereld in de maak'

Koga cycles © reuters

Pon is voornamelijk bekend als belangrijke importeur en verkoper van automerken als Volkswagen, Audi, Bentley en Porsche. Daarnaast bezit de onderneming, die ook actief is in onder meer de scheepvaart en de energievoorziening, tien fietsmerken, waaronder Gazelle, Union en Cervélo.

Pon, dat fietsen verkoopt in onder meer Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, China en Australië, mikt dit jaar op een verkoop van 800.000 fietsen voor ongeveer 700 miljoen euro.

Accell klokte vorig jaar voor het eerst af met een omzet van ruim 1 miljard euro. Het bedrijf richt zich in de eerste plaats op duurdere modellen, zoals elektrische fietsen en 'connected bikes'. Accell Group is in Nederland en België vooral bekend via de fietsmerken Batavus, Sparta en Koga.Accell telt wereldwijd 3.000 werknemers in 18 landen.

Pon biedt 32,72 euro per aandeel Accell in contanten, inclusief het voorgestelde dividend over 2016 van 0,72 euro. Dat is bijna een kwart meer dan de slotkoers van Accell op maandag. Komt het tot een overname, dan kunnen Accel en Pon samen het grootste fietsbedrijf ter wereld worden.

Beide bedrijven voeren verkennende gesprekken, waarvan de uitkomsten volgens Accell nog niet vaststaan. Het bestuur en de commissarissen van het fietsenbedrijf bestuderen het bod en houden daarbij naar eigen zeggen rekening met alle belanghebbenden bij het bedrijf.

Analisten verwachten dat Pon de nodige hordes zal moeten nemen om de overname tot een goed einde te brengen. Met name in Nederland zal de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vermoedelijk scherp toekijken of er voor de consument genoeg te kiezen overblijft.

"Ik denk dat door deze stap wel wat wenkbrauwen omhoog gaan bij de ACM", zegt analist Frank Claassen van zakenbank Degroof Petercam, die het beursgenoteerde Accell al geruime tijd volgt. Hij schat het gecombineerde marktaandeel van Pon en Accell in Nederland op ruwweg 40 tot 50 procent. "Er komt een echt powerhouse te staan, zeker op het gebied van e-bikes."

Onze partners