Groene energie levert jobs op

23/01/14 om 12:58 - Bijgewerkt om 12:58

Bron: Trends

De sector van de hernieuwbare energie zal tegen 2020 werk bieden aan 25.325 mensen, twee derde meer dan nu, voorspelt Frank Vandemarliere, directeur van het expertisecentrum Energie van Agoria.

Groene energie levert jobs op

© Thinkstock

"In 2008 stonden we zo goed als nergens, nu komt 5,4 procent van onze energie uit hernieuwbare bronnen. Maar om de doelstelling van 13 procent in 2020 te halen, zijn nog extra investeringen nodig."
Het cijfer van 25.325 jobs ligt overigens iets lager dan in vorige studies. Dat komt door de sterke terugval in de zonnepanelensector, en omdat eerdere aannames inmiddels door een verhoogde productiviteit achterhaald zijn. Momenteel zijn productie (8434 jobs) en uitbating & onderhoud (2371) de grootste werkverschaffers.

Vandermarliere zei dat in een gesprek naar aanleiding van de opvolging van Jan Declercq, CTO van CG Power Systems, door ex-Elia-topman Daniel Dobbeni tot voorzitter van de Agoria Renewable Energy Club.

Hernieuwbare energie heeft wereldwijd de wind in de zeilen. In 2011 stond groene energie volgens het Internationaal Energie Agentschap in voor 13 procent van de wereldwijde energievoorziening - In Spanje bijvoorbeeld was windenergie in 2013 de belangrijkste energiebron. "Dat aandeel wordt tegen 2035 opgetrokken naar 18 tot 26 procent"; stipt Vandermarliere aan.
In de elektriciteitsproductie is de verschuiving nog groter. Eén vijfde van onze stroom kwam in 2011 al uit hernieuwbare bronnen. Dat aandeel klimt binnen twee decennia naar 31 tot 48 procent, waarmee het de belangrijkste brandstof voor elektriciteitsproductie wordt.

"Het gaat om enorme bedragen. De komende twintig jaar is groene productie goed voor 62 procent van de investeringen in nieuwe elektriciteitscentrales. Het gaat om naar schatting 6,5 triljoen dollar."

Bovendien blijft de markt niet beperkt tot Europa, waar wordt gedebatteerd om het aandeel van groen in de energiemix op te trekken naar 30 procent in 2030. Ook de niet-OESO-landen trekken 43 procent van die investeringsgolf aan. (LH)

In Trends van deze week leest u een interview met Jan Declercq en Daniel Dobbeni, de vorige en de nieuwe voorzitter van Agoria Renewable Energy Club.

Lees meer over:

Onze partners