Google stoot evenveel uit als Verenigde Naties

09/09/11 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:06

Bron: Trends

De zoekgigant heeft voor het eerst details vrijgegeven over zijn ecologische voetafdruk.

Google stoot evenveel uit als Verenigde Naties

© Reuters

Google heeft voor het eerst details vrijgegeven over zijn ecologische voetafdruk. Daaruit blijkt dat het energieverbruik van de zoekgigant ongeveer gelijkloopt met dat van de Verenigde Naties.

Google zegt dat het jaarlijks circa 1,5 miljoen ton CO² uitstoot maar maakt zich sterk dat zijn eigen datacenters de helft minder verbruiken dan het gemiddelde van de industrie.

Een gemiddelde gebruiker van de Googlediensten creëert een jaarlijkse uitstoot van zo'n 1,46 kilogram CO². Een zoekopdracht zou 0,2 gram uitstoten, terwijl 10 minuten film op YouTube goed zijn voor 1 gram CO². Een jaar normaal gebruik van Gmail stoot naar schatting 1,2 kilogram CO² uit.

Die cijfers zijn erg laag, aldus Google, want diensten als Gmail, die informatie in de 'cloud' opslaan, zijn tot 80 keer minder vervuilend dan traditionele alternatieven. Bedrijven die een eigen mailserver beheren, beschikken immers vaak over erg inefficiënte systemen.

De cijfers gelden enkel voor 2010, en Google wil voorlopig niet zeggen wat de totale uitstoot van de jaren daarvoor was. Het is dus niet duidelijk hoe snel de uitstoot groeit, maar de zoekgigant heeft beloofd die cijfers in de toekomst vrij te geven.

Klimaatneutraal

Google benadrukt ook dat het sinds 2007 klimaatneutraal is. Een derde van zijn energieverbruik is afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen, de rest wordt voorlopig gecompenseerd door onder meer de aankoop van CO2-certificaten.

"Tijdens de laatste tien jaar is energieverbruik een obsessie geworden," zegt Urs Hoelzle, senior vice president bij Google, in een blogpost. (IPS/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners