Gimv zet halfjaarverlies om in winst

© Belga
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Investeringsmaatschappij Gimv boekte in de eerste helft van zijn lopend boekjaar een nettowinst van 21 miljoen euro, tegen een verlies van 8 miljoen euro een jaar eerder. Analisten wijzen erop dat Gimv niet langer spreekt over een verhoging van zijn dividend. Voor het noodlijdende Electrawinds, met Gimv als aandeelhouder, slaat het uur der waarheid.

Het beursgenoteerde Gimv verkocht een groot deel van zijn belang in biotechbedrijf Ablynx. Deze en andere verkopen van participaties tijdens de eerste helft van het boekjaar leverde Gimv in totaal 51 miljoen euro op. Dat is zowat 43 procent boven de boekwaarde van de participaties op eind maart 2013, maar wel 4,5 procent onder hun oorspronkelijke aanschaffingswaarde. Gimv wijt dat aan enkele herstructureringen bij de bedrijven.

Afgewogen tegen de minwaarden komt Gimv aan 15,2 miljoen euro aan nettomeerwaarden. De rest van de winst haalt Gimv uit niet gerealiseerde of ‘papieren’ meerwaarden, ontvangen intresten en dividenden, vergoedingen voor fondsenbeheer, en dergelijke meer.
De waarde van de totale investeringsportefeuille bedroeg eind september 855,6 miljoen euro, tegen 814,4 miljoen euro een half jaar eerder. Het eigen vermogen kwam net onder 1 miljard euro te liggen, of 999,3 miljoen euro. Dat is goed voor een rendement op eigen vermogen van 2,1 procent.

Dividend en cash

Analist Hans D’Haese van Bank Degroof merkt op dat Gimv het in zijn persmededeling niet langer heeft over een verhoging van het dividend, enkel over de verderzetting ervan. “Misschien verwacht Gimv iets te veel tegenwind voor een hoger dividend? Of misschien willen ze meer cash in huis houden? Dat laatste zag je al aan het aanbod van een keuzedividend in de voorbije twee jaar.”

De andere toon over het dividend kan je volgens D’Haese ook koppelen aan de lagere cashvoorraad. Tussen eind maart en eind september is de kaspositie gezakt van 195,3 naar 138 miljoen euro. “Gimv heeft het voorbije halfjaar zowat 20 miljoen meer geïnvesteerd dan verkocht,” zegt D’Haese, “maar ik had de kaspositie toch iets hoger ingeschat. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat Gimv enkele bedrijven in de portefeuille van extra cash heeft voorzien, zonder daarover mededelingen te doen.”

De huidige cashvoorraad van 138 miljoen euro is nog altijd veel geld, volgens D’Haese. “Bovendien geeft het slechts een deel van de investeringscapaciteit weer. Aan zijn investeringen voegt Gimv vaak schuldfinanciering toe.”

Electrawinds

Gimv geeft Electrawinds een laatste kans. De noodlijdende producent van groene stroom kan rekenen op 47,2 miljoen euro. Het gaat om een mengeling van vers kapitaal, omzetting van schuld in aandelen, en brugfinanciering om de acute noden te lenigen. De middelen komen van Gimv en een reeks andere partijen, zoals de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en Fortino, het investeringsvehikel van gewezen Telenet-baas Duco Sickinghe.

Het investeerdersconsortium stelt wel voorwaarden, zoals een schuldafbouw, een herschikking van de raad van bestuur en de aanstelling van een nieuwe CEO. Het consortium zal ook bekijken welke onderdelen van Electrawinds verkocht moeten worden. Volgens Gimv heeft het voorstel de steun van de schuldeisers, zoals de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM).

In Trends van deze week leest u een interview met voorzitter Urbain Vandeurzen en CEO Koen Dejonckheere van Gimv.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content