Gewone lampen zijn nog altijd winstmachine bij Philips

Dubai Lamp 200 lumen per watt. Philips wil in 2017 twee miljoen stuks leveren aan Dubai. © .
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De winst uit led bij Philips Lighting blijft mager in vergelijking met die uit conventioneel licht. De conventionele omzet blijft wel snel dalen. Dat is slecht nieuws voor Turnhout.

Ondanks de beloften van led, blijft klassieke verlichting de geldmachine van Philips Lighting, dat sinds 1 februari zelfstandig is. Dat blijkt uit het eerste jaarverslag. Daarin feliciteert CEO Eric Rondolat onrechtstreeks de fabriek van Philips Turnhout, die conventionele lampen voor professionele toepassingen maakt: “Onze ‘tot de laatste man’-strategie blijft hoge winsten, vrije kasstroom en groei in marktaandeel opleveren, ondanks de voortdurende achteruitgang van deze markt”. De ‘tot de laatste man’-betiteling van de strategie is tegelijk poëtisch en accuraat. Philips Lighting laat een divisie in de loopgraven achter om elders ruimte te scheppen voor het offensief. Door de personeelsvermindering en quasi-investeringsstop in conventionele lampen bespaart Philips zoveel kosten dat het ‘oude’ productieareaal nu handenvol cash genereert. Dat gaat naar de aandeelhouders en de investeringen in led.

Enkele cijfers maken dat duidelijk. De divisie conventionele lampen, waartoe Philips Turnhout behoort, was goed 2,33 miljard euro (-18,1%). Dat was een derde van de inkomsten van Philips Lighting. De bedrijfswinst van de conventionelelampendivisie was daarentegen 433 miljoen euro (+7,4%). De marge was 18,6 procent. De winst lag er hoger dan de 369 miljoen bedrijfswinst van de hele groep.

De verkoop van led-lampen – die de conventionele lampen vervangen – leverde al 136 miljoen euro bedrijfswinst op (een marge van 8,7% over een omzet van 1,5 miljard), maar de professionele led-systemen en thuissystemen verloren centen. Bovenop was er een bedrijfsverlies van 143 miljoen op de activiteiten op groepsniveau.

De led-lampendivisie was de enige die fors groeide. De 14 procent hogere inkomsten tonen echter een vertraging tegenover 2015, toen de stijging nominaal 39 procent was.

Dat commerciële led-lampen nu echt de vloer aanvegen met conventioneel licht bewees Philips vorig jaar door de grens van 200 lumen per watt te doorbreken met de Dubai-lamp. Voor 3 watt verbruik levert die het lichtequivalent van een klassieke 60 wattlamp. Ondertussen blijven de led-lampprijzen sterk dalen.

Welke fabriek gaat dicht in 2018?

Professionele led-systemen, de grootste divisie van Philips Lighting, kromp 2,7 procent tot bijna 2,7 miljard euro omzet. Hoewel deze afdeling slimme stadsverlichting en stadionverlichting leverde (Atletico Madrid, Wolfsburg, Juventus en Ajax) boekt ze geen winst en zelfs een klein bedrijfsverlies.

De krimp in professionele systemen en in conventionele lampen samen zorgde ervoor dat Philips Lighting 4,7 procent kromp in 2016.

De vooruitzichten voor Philips Turnhout zijn niet goed. Philips blijft “proactief zijn productieareaal beheren en zijn operationele kosten verminderen”, heet het in het jaarverslag over de conventionele lampen. Doel is daar om minstens de winstmarge (voor belastingen, financiële resultaten en afwaarderingen, ebita) van 2015 te behouden. Vorig jaar werd dat waargemaakt met zelfs een stijging van 16,2% naar 20,2%.

Daarvoor verminderde Philips onder meer wel zijn aantal fabrieken voor conventionele lampen van 21 naar 16. Philips wil daar geen details over geven, maar preciseert wel dat de verkoop van de activiteiten in keramiek, kwarts- en speciale glassoorten (allemaal belangrijke elementen van de conventionele lampenproductie) en in cinema in deze productiecapaciteitsvermindering begrepen is.

In Turnhoutse vakbondskringen klinkt het dat Philips zijn engagementen voor 2017 uitvoert,- met een hoge economische werkloosheid en in de voorbije novembermaand nog de aankondiging van een vermindering met 58 jobs.

In de volgende onderhandelingsronde, opnieuw in de herfst, worden brokken verwacht. De vraag naar conventionele lampen loopt sterker terug dan gedacht. Turnhout concurreert in de groep met een Poolse en een Chinese fabriek. De vakbonden verwachten dat in 2018 één van die fabrieken zal sneuvelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content