Gents biomassaproject Bee rekent af met omstreden leverancier

© Belga

Bee Power Gent, de onderneming achter het project voor de Gentse biomassacentrale, gaat niet langer samenwerken met een grondstoffenleverancier die mogelijk banden heeft met de maffia.

De geplande biomassacentrale Bee in Gent kan niet rekenen op subsidies, omdat er twijfels rijzen over een leverancier uit Namibië. De Israëlische zakenpartner Gershon Ben-Tovim heeft wellicht banden met de maffia, meldde De Morgen maandag.

In een reactie later op de dag verklaarde CEO Michael Corten dat de samenwerking met de genoemde leverancier wordt stopgezet. “We nemen afstand van deze leverancier om de heisa hierover te doen stoppen, ook al heeft dit implicaties voor ons”, aldus Corten. “We zullen een groter beroep moeten doen op onze andere leveranciers, al zal dit niet volstaan. We zullen dus nog een leverancier moeten zoeken, maar er zitten er nog in de wachtrij”, voegde hij eraan toe.

Afgelopen weekend en ook vandaag kwam er uit alle hoeken kritiek – niet enkel vanuit de oppositie – op de komst van een biomassacentrale in Gent én Langendorp.

Volgens de voormalige topman van de federale energieregulator Guido Camps is biomassa ‘duur en vuil’.

De Gentse havenschepen Mathias De Clercq van zijn kant oordeelt dat de biomassacentrale er niet komt als ze niet duurzaam blijkt. In de discussie over de toekenning van groenestroomcertificaten mengde de havenschepen zich evenwel niet. “Als de Vlaamse regering beslist om niet in te gaan op de vraag van het bedrijf om groenestroomcertificaten te verlenen, dan is dat zo en leggen wij ons daar bij neer. Dan komt de centrale er niet”.

Maar volgens de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) is biomassa vandaag de meest efficiënte manier om duurzame energie op te wekken in Vlaanderen. “Vlaanderen kan niet zonder biomassa om doelstellingen voor hernieuwbare energie te realiseren”, aldus Francies Van Gijzeghem van de ODE. Tegen 2020 moet minstens 13 procent van onze energie hernieuwbaar zijn

“Biomassa vervangen door windenergie zou tegen 2020 een verviervoudiging betekenen van het aantal windmolens”, luidt het argument.

Wat de duurzaamheid van de centrale in Gent betreft, wordt die volgens ODE gegarandeerd door verschillende instanties die er controles op uitvoeren. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content