Geert Gielens (hoofdeconoom Belfius): ‘We zijn door het oog van de naald gekropen’

© Kris Van Exel
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Geert Gielens, de nieuwe hoofdeconoom van Belfius, verwacht de komende jaren weinig economische groei in Europa. “Veel mensen beseffen niet hoe gigantisch de systeemcrisis was die we achter de rug hebben. Die verwerk je niet in een paar jaar.

In zijn eerste grote interview kijkt Geert Gielens, de opvolger van Frank Lierman bij Belfius, naar de belangrijkste macro-economische en financiële evenementen die dit najaar op ons afkomen.

De Amerikaanse centrale bank zet dit najaar een punt achter haar politiek van kwantitatieve versoepeling. Zal dat leiden tot een rente-opstoot?

Geert Gielens: “Niet onmiddellijk. De VS hebben een belangrijke structurele werkloosheid die niet in hun statistieken zit, en die veel groter is dan voor de crisis. De tewerkstellingsgraad in de VS ligt nu rond 60 procent, dat is in de buurt van de Europese cijfers. De relance van de Amerikaanse economie bleek niet in staat de arbeidsmarkt weer op het precrisisniveau te brengen. En dat is niet goed voor de groei. Ook de investeringen zijn gedaald. De crisis heeft de groeikracht van de Amerikaanse economie sowieso aangetast.”

In Europa heeft de ECB beslist herverpakte kredieten en covered bonds op te kopen. Is dat een goed idee?

Geert Gielens: “Ja, omdat de ECB op die manier de banken ruimte geeft om nieuwe kredieten aan de bedrijven te verstrekken. Vooral voor de banken en de ondernemingen in Zuid-Europa is dat goed nieuws. Daar stremden de kapitaalverplichtingen van de banken de kredietverlening. Deze maatregel toont dat de ECB er alles aan doet om het slot van de kredietmarkt te halen. Bovendien blaast de ECB de markt van asset backed securities nieuw leven in, waardoor de fundingkosten van de banken zullen dalen.”

Verrassend was de beslissing van de ECB om niet alleen bedrijfskredieten op te kopen maar ook hypotheken. Wat is daarvan de bedoeling?

Geert Gielens: “Ik vermoed dat de ECB op een volume-effect mikt. De markt van herverpakte bedrijfskredieten is in Europa heel klein, onder meer als gevolg van de verschillende nationale faillissementswetgevingen. Om een impact te hebben, moet de ECB ook hypotheekleningen opkopen. Daar zit een risico aan vast. In landen als België en Duitsland kan dat leiden tot een verhitting van de vastgoedmarkt. Maar in landen zoals Spanje en Italië kan de maatregel de bouwsector een duw in de rug geven.”

Vreest u een Japans scenario van lage groei en lage inflatie in Europa?

Geert Gielens: “Ik verwacht de komende jaren alleszins weinig groei. Veel mensen beseffen niet hoe gigantisch de systeemcrisis was die we achter de rug hebben. Dankzij het optreden van de centrale banken en de overheden zijn we door het oog van de naald gekropen. Je kunt niet verwachten dat zo’n zware crisis op een paar jaar verwerkt is. De oliecrisis van de jaren zeventig was een vergelijkbare, fundamentele crisis. Wel, het heeft tot het begin van de jaren negentig geduurd voor de torenhoge rente opnieuw gedaald is.”

Lees het volledige interview met Geert Gielens in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content