Geen gratis treintickets meer voor bpost-gepensioneerden

© belga

De gepensioneerden van bpost kunnen vanaf volgend jaar niet langer rekenen op gratis treintickets, maar er komt wel compensatie.

De gepensioneerden van bpost krijgen vanaf 2018 niet langer een aantal gratis treintickets en een kortingkaart van 50 procent voor andere treinritten met de NMBS. Dat heeft de directie van bpost per brief meegedeeld aan zijn gepensioneerden, meldt Het Belang van Limburg dinsdag.

De contractueel gepensioneerden van bpost kunnen nog tot eind van dit jaar van een aantal voordelen bij de NMBS genieten. Maar vanaf begin volgend jaar schaft de directie het voordeel af.

“Het actief personeel van bpost blijft de voordelen wel nog behouden”, bevestigt bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck. “De maatregel is nodig om de tewerkstelling veilig te stellen in een structureel dalende postmarkt. Bovendien brengt de afschaffing van het voordeel een serieuze administratieve verlichting met zich mee. Tot slot wijzen we erop dat gepensioneerden van 65 jaar en ouder kunnen genieten van heel wat maatregelen die de overheden hebben genomen om de mobiliteit van senioren te bevorderen, zoals de seniorenbiljetten van de NMBS.”

De beslissing stuitte op heel wat verzet bij de vakbonden, maar uiteindelijk werd een akkoord gevonden. De directie heeft ter compensatie een “aanzienlijk” bedrag gestort in vzw Pensoc, het sociaal fonds voor de bpost-gepensioneerden. Welk “aanzienlijk” bedrag bpost in het fonds heeft gestort, en welke besparing de maatregel oplevert, wil het postbedrijf niet bekendmaken.

Maar volgens De Tijd pompt het bedrijf 10 miljoen euro euro in het sociaal fonds om het voortbestaan van de vzw te garanderen, die intussen bijna 20.000 leden telt. Het fonds werd in 2009 opgericht nadat bpost zijn sociale dienst afschafte en zijn vakantiecentra verkocht. Bij de oprichting was een budget voorzien voor een levensduur van dertien jaar. Door slimme investeringen kan de vzw, die beheerd worden door de vakbonden, naar eigen zeggen vandaag nog twintig jaar voortbestaan, verduidelijkt de krant.

Partner Content