Geen collectief ontslag bij Alcatel-Lucent in Antwerpen

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De gevolgen van de reorganisatie bij Alcatel-Lucent blijven bescheiden voor Antwerpen. De benodigde besparingen kunnen volgens de directie tegen eind 2015 “op een natuurlijke en vanzelfsprekende manier” gebeuren.

Volgens de directie van Alcatel-Lucent Bell is de rol van Antwerpen als internationaal belangrijke vestiging geconfirmeerd. Alcatel-Lucent CEO Michel Combes wou met zijn Shift Plan onder andere het aantal “business hubs”, de centra van waaruit ALU zaken doet, halveren. Antwerpen is dus niet bij de slachtoffers. Het huisvest onder andere het hoofdkwartier van Fixed Networks, één van de groeipolen voor de investeringen in Onderzoek & Ontwikkeling. Verder is er een sterk cloud team, een Motive team dat zich richt op ‘customer experience’ oplossingen, en een belangrijke innovatiepoot met Bell Labs.

Op 19 juni kondigde de nieuwe CEO, Michel Combes, een drastische ommekeer aan bij Alcatel-Lucent, dat wereldwijd 72.000 werknemers telt. Tot nog toe had ALU de ambitie om zowat elk segment van de markt te bespelen. Dat leidde vooral tot verliezen. Sinds 2005 boekte ALU maar één jaar winst, in 2011. In het eerste halfjaar 2013 was het nettoverlies 1,26 miljard euro. The Shift Plan moet die verliezen stoppen.

Groei in IP-netwerken

ALU focust voortaan op groei in “core networking”. Daartoe behoren de routers, de optische en draadloze transmissie en de bijhorende integratiediensten, consultancy en beheersystemen. Daar wil Alcatel tegen 2015 7 miljard euro omzet halen en een bedrijfswinstmarge van 12,5 procent . Dat is ambitieus. De hele groep haalde in 2012 een bedrijfswinstmarge van -3,39 procent.

Naast de kern waarin geïnvesteerd zal worden, behoudt ALU een aantal activiteiten die “beheerd worden voor cash”. Daaronder vallen de radiotoegangsnetwerken (2G, 3G, 4G), de vaste toegangsnetwerken (vooral xDSL), de octrooiportefeuille en de outsourcing contracten.

Die tweede groep moet vanaf 2015 meer dan 250 miljoen cash per jaar binnenbrengen. Een kleine categorie “andere activiteiten” omvat de communicatiesystemen voor bedrijven en het werk voor de Amerikaanse overheid, een erfenis van de fusie met Lucent.

Antwerpen is op drie manieren betrokken bij het Shift Plan. Het maakt als hoofdzetel van Fixed Networks deel uit van de ontwikkelingspool in routers, wat tot de groeibusiness behoort. Het is nog altijd een sterkhouder in xDSL-ontwikkeling, wat bij de “cash”-divisie zit. En het heeft nog activiteiten in outsourcing, waar ALU de onrendabele contracten afbouwt. De medewerkers voor het outsourcingscontract met Base, gaan vanaf 1 maart 2014 naar het Indische Tech Mahindra, dat het contract met Base overneemt.
Om zijn plan financieel rond te krijgen wou Combes tegen 2015 een miljard euro aan vaste kosten besparen – meer dan 15 procent van de vaste kosten – en voor een miljard euro aan activa verkopen.

Gisteren is op de Europese ondernemingsraad van ALU aangekondigd dat de directie netto 10.000 jobs wil schrappen, waarvan 4.100 in Europa, Midden-Oosten en Afrika. Negenhonderd daarvan sneuvelen in Frankrijk. In Azië wil ALU met 3.800 minder jobs verder en in Noord- en Zuid-Amerika met 2.100. Het gaat om ongeveer één job op zeven.

Natuurlijke afvloeiingen

De kostenbesparing gebeurt op onderzoek & ontwikkeling in de “cash”-groep en in het verkoops- en marketingapparaat. Antwerpen ontsnapt hier aan collectieve ontslagen.

“Onze onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten zullen zich meer dan ooit toespitsen op de groeipolen van het bedrijf (85% van de totale investering in O&O), en minder op verouderde technologieën, wat kan leiden tot enkele interne verschuivingen. Onze inspanningen om de algemene kosten te verlagen (SG&A) worden verder gezet, om op die manier de toekomst van ons bedrijf en onze financiële positie te versterken,” zegt de directie van Alcatel-Lucent Bell in een persbericht. “Aangezien dit plan loopt tot einde 2015, zijn we ervan overtuigd dat dit op een natuurlijke en vanzelfsprekende manier kan gebeuren, zonder dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn”.

Eerder dit jaar werd wel al een sociaal akkoord bereikt over een eerdere collective ontslagronde, waarbij 203 banen sneuvelen.
De beurs heeft vertrouwen in Combes. Op vier maanden is de koers van ALU gestegen van 1 euro naar 2,6 euro.

NSN, de ongeveer even grote concurrent van ALU, schrapte in 2011 17.000 jobs bij een gelijkaardige koerswijziging. Hoewel de telecommarkt moeilijk blijft, had NSN in de jongste 12 maanden tot juni een positieve vrije kasstroom van 1,26 miljard euro.

Vakbond LBC-NVK hoopt op kentering

“Parijs bevestigt dat Antwerpen belangrijk is voor Alcatel-Lucent. Dat stemt ons geruster. Misschien wordt de trend van de laatste jaren nu doorbroken en komt er niet nog méér personeelsafbouw. Wij hebben al meer dan genoeg in de klappen gedeeld”, zegt secretaris Peggy Schuermans van de christelijke vakbond LBC-NVK.

Volgens haar telt Alcatel-Lucent Bell vandaag nog ongeveer 1400 werknemers in Antwerpen en 20 in Namen. “Daarvan komen mogelijk nog 30-40 banen in het gedrang. De directie zal bekijken of die naar andere afdelingen kunnen worden verschoven of anders kunnen worden ingevuld. De vorige herstructurering leert ons dat er een grote kans is dat dat lukt”, zegt Schuermans. Eind vorig jaar was aanvankelijk een banenverlies van 280 aangekondigd bij Alcatel-Lucent in België. Uiteindelijk bleef dat beperkt tot 203.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content