Luc Huysmans

Geen Chinese State Grid in Eandis: ‘Bied investeerders de zekerheid waar ze recht op hebben’

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Volgens Trends-redacteur Luc Huysmans is er in Vlaanderen behoefte aan een duidelijke omschrijving van bedrijven en sectoren die we als strategisch beschouwen.

First things first. Dat moet de les zijn uit het afketsen van de intrede van het Chinese State Grid in Eandis. De deal werd niet tegengehouden door de brief van de Belgische staatsveiligheid of de vrees voor Chinese spionage. De Vlaamse energieregulator VREG veegde een opschortende voorwaarde over het behoud van regionaal gedifferentieerde tarieven van tafel, waarop het Antwerpse Imea besliste niet door te gaan met de fusie van de intercommunales. In die fusievennootschap wilden de Chinezen investeren.

Achteraf bekeken kun je spreken van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Doordat Electrabel zich sneller dan verwacht terugtrok, moest Eandis op zoek naar kapitaal. Dat maakte het zinnig de fusie gelijktijdig uit te voeren. De optie om de twee dossiers te bundelen, keert nu als een boomerang terug.

Bied investeerders de zekerheid waar ze recht op hebben

Niet alleen in het gezicht van het management van Eandis, maar ook in dat van de Vlaamse regering. Die beloofde allerlei andere scenario’s te onderzoeken, van burgercoöperatieves tot een beursgang. Want, luidt het, er is behoefte aan een sterke netbeheerder om de overstap naar een energiesysteem met meer hernieuwbare energie te realiseren. Waarom werden die opties dan niet eerder bekeken?

Bij State Grid komt de mislukking hard aan. Het scoorde het beste op bijna alle criteria. Toen het geen Nederlanders of Australiërs bleken te zijn die het beste bod uitbrachten, was er opeens sprake van strategische activa. Er is meer dan ooit behoefte aan een duidelijke omschrijving van bedrijven en sectoren die we als strategisch beschouwen, en in welke mate we daarin buitenlandse participatie tolereren, en welke vetorechten onze overheden hebben. Die transparantie kan investeerders de zekerheid bieden waar ze recht op hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content