Gazprom verkoopt voor het eerst gas per veiling aan Europa

07/09/15 om 16:48 - Bijgewerkt om 16:47

Bron: Trends

De Russische gasreus Gazprom heeft een veiling opgestart om gas te slijten aan Europa. Het is de eerste keer dat het bedrijf, dat voor de helft gecontroleerd wordt door de Russische staat, een andere piste bewandelt dan de geprefereerde, en gecontesteerde, langetermijncontracten.

Gazprom verkoopt voor het eerst gas per veiling aan Europa

© REUTERS

Van maandag tot woensdag breng Gazprom 3,24 miljard kubieke meter aardgas op de markt via 127 loten voor levering in Noordwest-Europa in de winter, zo verduidelijkt het bedrijf maandag.

Symbolische evolutie

Ten opzichte van de totale export van het bedrijf, berekend op 158 miljard m3 voor 2015, gaat het evenwel om een beperkt volume. Toch is de nieuwe verkoopwijze met enige vorm van marktwerking een zeer symbolische evolutie voor de gasgigant.

De gasreus is immers zeer gehecht aan het systeem met langetermijncontracten die geïndexeerd zijn aan de olieprijzen en bindende afnamevolumes hebben. Het bedrijf stelt zelf dat dit de afnemers bevoorradingszekerheid biedt en toelaat op de lange termijn te investeren in infrastructuur. Het wil met de veiling een nieuwe vorm van gashandel testen.

Misbruik machtspositie

Gazprom is zeer belangrijk voor de energiebevoorrading van het oude continent, want staat in voor een derde van het gasverbruik. Maar met de aanslepende crisis in Oekraïne, zoekt Europa naar een meer gediversifieerde bevoorrading en dus minder afhankelijkheid. Europa beschuldigt Gazprom ervan misbruik te maken van zijn machtspositie, deels omwille van de contractformule. Een onderzoek werd geopend dat zou kunnen leiden tot een zware boete.

Volgens de voorlopige conclusies van dat onderzoekt verstoort Gazprom de eerlijke concurrentie in verscheidene landen in het oosten van de EU. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners