Gaat Dexia failliet? Wat gebeurt er met uw spaargeld?

04/10/11 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:02

Bron: Trends

Het aandeel Dexia keldert, het einde van de bank - zoals we die nu kennen - is in zicht. Wat betekent dit voor de rekeninghouder en de spaarder bij Dexia en welke zijn de gevolgen voor de belastingbetaler? Drie vragen aan Mathias Nuttin, redacteur bij MoneyTalk.

Gaat Dexia failliet? Wat gebeurt er met uw spaargeld?

© belga

Het aandeel Dexia keldert. Kan de bank failliet gaan?

In theorie kan Dexia, zoals elk bedrijf in moeilijkheden, failliet gaan. De kans dat Dexia effectief failliet zal gaan is klein, omdat de betrokken overheden - België, Frankrijk en Luxemburg - dit niet zullen toelaten. Dexia is te belangrijk voor de gemeenten en de economie om failliet te laten gaan. Een ontmanteling en nationalisatie van de bank lijkt ons waarschijnlijker. Net zoals bij Fortis riskeren de aandeelhouders in dit proces wel veel te verliezen.

Moet ik het geld op mijn spaarrekening bij Dexia weghalen?

Het is onverstandig om in paniek uw spaargeld weg te halen bij Dexia. Dit zou de problemen bij de bank enkel maar verergeren. We raden wel aan om de grens van 100.000 euro spaargeld per persoon - gegarandeerd door de overheid - te respecteren.

De overheid stelt zich garant voor de bad bank van Dexia. Wat betekent dit voor de belastingbetaler?

Dit hangt natuurlijk af van de kwaliteit van de activa in de portefeuille. Alle verliezen die op deze activa worden geboekt, zullen door de overheid - en dus de belastingbetaler - gedragen moeten worden. (MN)

Lees meer over:

Onze partners