Fusies en overnames blijven uit door eurocrisis

© Epa

“Er moet een einde komen aan de onzekerheid. Als Sarkozy en Merkel Europa weer geloofwaardig maken, kan het met de economie weer de goede kan opgaan.”

Wim Dejonghe de wereldwijde managing partner van het gereputeerde advocatenkantoor Allen & Overy weet het niet meer, zegt hij in een interview met de Trends-redactie: “Tot juni 2011 was onze sector vrij optimistisch omdat we ervan overtuigd waren dat de economie terug op het goede pad zat. Nu zijn we heel wat voorzichtiger. Het probleem is dat we niet weten waaraan en waaraf. Als advocaat leef je van goede en slechte tijden. In het eerste geval ben je bezig met strategische overnames. En in crisis geef je advies bij herstructureringen. Ik hoop dus dat we snel weten welke richting het uitgaat.”

Jean-Pierre Blumberg, die mee aan de top staat van advocatenkantoor Linklaters, kreeg in de recente crisis veel werk binnen, ondermeer omdat het CDC (de Franse staat) adviseerden. Blumberg: “Ons business model is echter gebaseerd op normale markten, niet op dat soort eenmalige transacties. De twee motoren van onze dienstverlening liggen onder vuur: fusies en overnames worden uitgesteld en de banken bouwen hun kredieten af.”

Uiteraard zijn er regio’s, zoals Azië, en sectoren (energie) die het sterk blijven doen. De ondernemingen zijn wel beter voorbereid op eventuele slechte tijden. Dejonghe: “Ze hebben na 2008 immers hun balansen verstevigd en zo een langere ademruimte. Het probleem is eigenlijk dat bedrijven en investeerders op een berg cash zitten, maar dat ze niet durven bewegen.”

Volgens Blumberg zitten er veel transacties in de pijplijn, ook al omdat er veel geld klaar ligt bij private equity- en andere investeerders. De advocaat: “Bovendien zitten veel bedrijven in een fase, waarbij aan een exit van investeerders wordt gewerkt.”

Zolang de politieke onzekerheid blijft duren, kunnen ze eventuele transacties immers moeilijk inschatten, signaleert ook Dejonghe. “Dat merk je ook aan de nervositeit op de beurs. Elk bericht in de media heeft een onmiddellijke weerslag op de aandelen. Veel hangt af van Sarkozy en Merkel. Als die erin slagen om Europa terug geloofwaardig te maken, kan het zeer snel in de goede richting gaan.

De politiek zou op korte termijn stringente maatregelen moeten nemen om een einde te maken aan de onzekerheid. Het probleem is dat tot nog toe werd gehandeld in kleine stapjes, die steeds net iets te kort waren om een einde te maken aan de malaise. Het is geen toeval dat zelfs een man als Cameron verleden week in de Financial Times zou dat Europa een bazooka moest hanteren om de crisis weg te schieten. Het ideale scenario is dat de regeringen de economie er terug bovenop brengen door geld te injecteren. Eigenlijk, waar gaat het om? De economie van Griekenland is marginaal tegenover de rest van Europa.”

Blumberg stelt vast dat heel wat bedrijfsleiders dit jaar al hebben afgeschreven. “Ze doen niks en wachten af tot volgend jaar. Als al die ondernemers en hun kaderleden nu eens massaal op vakantie gaan naar Griekenland en er veel geld uitgeven? Dan is de crisis zo afgelopen.” (HB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content