Fusie Securitas Cobelguard is beklonken

27/10/11 om 12:13 - Bijgewerkt om 12:13

Bron: Trends

Nu de overname van Cobelguard is goedgekeurd door de mededingsautoriteit, wordt Securitas marktleider in privébeveiliging. Verarmde regeringen en lokale overheden vormen bij uitstek een doelwit in de jacht op omzet.

Fusie Securitas Cobelguard is beklonken

De overname van de bewakingsonderneming Cobelguard door het vier keer grotere Securitas is verleden week afgerond met de goedkeuring door de Raad voor de Mededinging. Met 39,5 procent van de markt wordt Securitas zo marktleider.

"Cobelguard staat sterk in de bewaking van winkelketens, wij in shoppingcentra", zegt Régis Gaspar, die Securitas België leidt. "Zijn dominante positie in West- en Oost-Vlaanderen vult die van ons in de rest van het land perfect aan. Ons Europees netwerk en technische kennis betekenen dan weer een troef voor de Cobelgard-klanten."

De West-Vlaming Dirk Goethals stampte Cobelguard in 1992 uit de grond. Ook hij is tevreden met de fusie. "We creëren synergie. Zo besparen we miljoenen, bijvoorbeeld door ons aan te sluiten op Securitas' meldkamer, die we anders zelf hadden moeten uitbouwen."

Securitas Groep heeft in België verschillende activiteiten: permanente bewaking, inclusief trainingschool (170 miljoen omzet in 2011), luchthavenbewaking (30 miljoen omzet), Securitas Alert Services (de meldkamer met 13,9 miljoen omzet) en veiligheidsconsultant Optimit (1 miljoen).

Daarbij komt nu 57,2 miljoen omzet bij van Cobelguard. Door de overname compenseert Securitas ruim het omzetverlies van 15 procent, toen het in februari een contract van de luchthaven in Zaventem verloor aan G4S. Enkel Cobelguards waardevervoersactiviteiten (onder meer delen van het failliete Brink's Belgium) gaan zelfstandig door, omdat Securitas deze activiteit wereldwijd heeft afgestoten. Goethals wordt bestuurder van Securitas, zijn gewezen algemeen directeur Steven Van Doorne wordt chief operating officer.

Het aandeel van de privésector in de beveiliging wordt steeds groter. Wettelijk gezien is de veiligheid op het openbaar domein de taak van de politie. In liberale regeringskringen werd al gesuggereerd om de gevangenisbewaking uit te besteden aan de privésector.

"Wat twintig jaar geleden ondenkbaar was, is vandaag gemeen goed", zegt Gaspar. "In deze crisis is er een stijgende vraag naar veiligheid, omdat misdrijven en agressiviteit toenemen. De overheid kan daar niet aan voldoen."

Criminoloog Marc Cools (UGent): "De regering die in de maak is, moet besparen, net als alle lagere overheden. Bepaalde taken, onthaal bij de politie of gevangenenvervoer, horen niet thuis bij de overheid. Dus is de kans groot dat overheden nog meer veiligheidstaken zullen uitbesteden aan de privésector."
"Laat ons dat hopen", reageert Goethals.

Hans Brockmans

Lees meer over:

Onze partners