FrieslandCampina geeft boeren vergoeding om melkproductie op peil te houden

28/12/15 om 11:50 - Bijgewerkt om 11:49

Bron: Trends

De Nederlandse zuivelreus FrieslandCampina gaat zijn leden-melkveehouders een vergoeding betalen om de hoeveelheid melk die ze leveren op peil te houden. De zuivelproducent gaf maandag aan dat de verwerkingscapaciteit te laag is als het volume blijft toenemen.

FrieslandCampina geeft boeren vergoeding om melkproductie op peil te houden

© BELGA

Volgens het bedrijf is sinds november sprake van een plotse stroomversnelling. De maatregel is slechts in beperkte mate van toepassing op de Belgische melkveehouders.

Door die aanwas draait FrieslandCampina inmiddels al op volle toeren. De onderneming investeerde de afgelopen jaren fors in haar verwerkingscapaciteit. Dit jaar werd echter 600 miljoen kilo (circa 6,4 procent) meer melk aangeleverd dan vorig jaar, waardoor die extra ruimte alweer benut is. Ook de mogelijkheden om de melk door andere bedrijven te laten verwerken dan wel direct te verkopen aan andere afnemers, zijn benut.

Vergoeding voor veehouders

Van 1 januari tot medio februari krijgen boeren bij een gelijke of lagere levering een vergoeding van 2 euro per 100 kilo melk, exclusief btw. De tijdelijke maatregel is niet van toepassing op biologische of biologisch-dynamische melk omdat daarvoor geen capaciteitstekort is. Bij biologisch-dynamische zuivelproductie mag de melk niet gehomogeniseerd worden en is alleen de toevoeging van extracten toegestaan.

De maatregel geldt enkel voor leden-melkveehouders. Slechts een 25-tal Belgische melkveehouders zijn lid van de coöperatie, die in totaal meer dan 19.000 leden telt uit Nederland, Duitsland en België.

De gewone leveranciers krijgen geen vergoeding en aan hen wordt niet gevraagd om hun volume te verlagen, zo klinkt het maandag bij FrieslandCampina. In november raakte nog bekend dat FrieslandCampina België de samenwerking stopzette met bijna de helft van zijn 912 Belgische leveranciers vanwege de gestegen melkproductie. Het bedrijf stelde hen voor om over te stappen naar concurrent Milcobel. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners