Ford boekt recordwinst

© reuters

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft zijn beste kwartaalresultaat bekendgemaakt sinds 2000. Alleen Europa drukt de cijfers naar beneden.

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft zijn beste kwartaalresultaat bekendgemaakt sinds 2000. Alleen Europa drukt de cijfers naar beneden.

Ford krabbelt weer overeind na bijzonder pijnlijk saneerwerk. Sinds 2006 sloot het bedrijf 30 fabrieken, waarvan 21 in Noord-Amerika. Sinds vorige week weten we dat er drie bijkomen, deze keer in Europa, onder meer Genk.

De onderneming sneed de jongste jaren capaciteit weg en verdient fiks aan het overblijvende productieapparaat. Ford Noord-Amerika boekte zijn beste kwartaalresultaat sinds 2000 met een winst vóór belastingen van 2,33 miljard dollar. Het aantal verkochte wagens steeg met 17.000 tot 659.000. In Noord-Amerika haalt de onderneming een bijzonder hoge bedrijfswinstmarge – toch voor een ‘doorsnee wagen’ – van 12 procent.

Met een negatief resultaat vóór belastingen van -468 miljoen dollar in het derde kwartaal doet Europa de geconsolideerde winst vóór belastingen dalen tot 2,16 miljard dollar. Ná belastingen blijft een geconsolideerde nettowinst over van 1,63 miljard dollar. Ford zag in de negentien landen in Europa waar het actief is de algemene autoverkoop met 20 procent dalen. Voor Ford Motor Company zelf was de daling iets minder, met 62.000 wagens (-17 procent) tot 295.000. Dat resulteerde in een bedrijfsverlies voor de eerste negen maanden van 2012 van 1,02 miljard dollar.

Met de vorige week aangekondigde herstructurering, waarbij de sluiting van Genk, wil Ford in Europa weer winst gaan maken Op de langere termijn moet Europa weer een bedrijfswinstmarge opleveren van 6 tot 8 procent. (W.R.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content