Fluxys zet nog meer zijn tanden in Zuid-Europese pijpleiding

30/09/14 om 09:58 - Bijgewerkt om 09:56

Bron: Trends

Gasnetbeheerder Fluxys vergroot zijn greep op de geplande Trans Adriatic Pipeline van 16 naar 19 procent. Samen met de Spaanse gasnetbeheerder Enagas neemt Fluxys de participatie over van de energiebedrijven Total en E.On in de pijpleiding die van de Turks-Griekse grens door Griekenland en Albanië naar Zuid-Italië zal lopen via de Adriatische Zee.

Fluxys zet nog meer zijn tanden in Zuid-Europese pijpleiding

© flows

Eind juli bevestigde Fluxys al dat het een participatie van 16 procent in TAP had genomen. Fluxys en Enagas namen nu de 10 procent van Total en 9 procent van E.On in het project over. Fluxys verhoogt hierdoor het belang tot 19 procent en Enagas stapt aan 16 procent als nieuwe partner in.

De 870 kilometer lange TAP-leiding is een onderdeel van de zogenaamde Zuidelijke Gascorridor die Europa zal bevoorraden met gas van het Shaz Deniz-veld uit de Kaspische Zee in Azerbeidzjan. Aan de Turks-Griekse grens moet TAP aansluiten op de Trans Anatolian Pipeline.

"TAP is daardoor een essentiële infrastructuur voor de diversificatie van de Europese gasbevoorrading en het project werd door de Europese Unie opgenomen als Project van Gemeenschappelijk Belang."

Fluxys bestudeert momenteel de mogelijkheid van een "reverse flow" in de Transitgas-leiding (Zwitserland) en deTENP-leiding (Duitsland). Zo zou gas uit Azerbeidzjan via Italië voor de bevoorrading van Noordwest-Europa kunnen dienen. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners