Fluxys Groep neemt participatie in Europese gaspijpleiding

01/09/11 om 14:55 - Bijgewerkt om 14:55

Bron: Trends

Fluxys Groep neemt dat belang over van het Duitse Wingas, de grootste Duitse aardgasleverancier.

Fluxys Groep neemt participatie in Europese gaspijpleiding

© Belga

Fluxys neemt een participatie van 19% in de North European Gas Pipeline (NEL). Fluxys Groep neemt dat belang over van het Duitse Wingas, de grootste Duitse aardgasleverancier. Het bedrag van de koopprijs wordt niet vrijgegeven.
"Deze participatie past in onze ambities om een vooraanstaande rol te blijven spelen in de integratie van het Noord-West-Europese aardgasnetwerk, zoals Europa dat voorschrijft", zegt Bérénice Crabs van Fluxys Groep. "In de toekomst willen we nog participaties, samenwerkingsakkoorden en nieuwe investeringen."

De North European Gas Pipeline (NEL) is een project voor de aanleg van een pijplijn van 440 kilometer voor de aanvoer van Russisch aardgas die via het Balticum naar Noord-Duitsland wordt gebracht. De eerste werken zijn aan de gang en tegen de herfst van volgend jaar moet de infrastructuur er ook liggen.

Aan die investering hangt een prijskaartje van 1 miljard euro. Fluxys Groep betaalt daarvoor 190 miljoen euro.

Volgens Crabs bevestigt Fluxys hiermee zijn ambitie om de bevoorradingszekerheid veilig te stellen, niet alleen in eigen land maar ook als doorgeefluik naar andere landen zoals Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

De andere partners voor NEL zijn Wingas (51%), het Nederlandse Gasunie (20%) en het Duitse E.ON Ruhrgas. (KC)

Lees meer over:

Onze partners