Fitch verlaagt 'intrinsieke kredietrating' van Dexia

27/09/11 om 15:51 - Bijgewerkt om 15:51

Bron: Trends

Het ratingbureau Fitch heeft dinsdag de "viability rating" van Dexia verlaagd. Die rating is van ondergeschikt belang.

Fitch verlaagt 'intrinsieke kredietrating' van Dexia

© belga

De viability rating staat voor "intrinsieke kredietrating", waarbij geen rekening wordt gehouden met overheidssteun. Dexia zag zich door de bankencrisis verplicht een beroep te doen op overheidssteun, en Fitch gaat er vanuit dat "gezien de overheidsparticipatie en het systemische belang van Dexia" de Franse bank-verzekeraar op financiële steun kan rekenen van de Belgische, Franse of Luxemburgse overheid indien nodig. Daardoor blijft de voornaamste kredietscore (IDR) onveranderd op A+.

De viability rating wordt verlaagd van 'bb' naar 'b+', wat te maken heeft met de verslechterde operationele omgeving voor de structurele zwakheden van Dexia, met name de financiering en liquiditeit. Door de kwakkelende kapitaalmarkten zou Dexia het volgens Fitch moeilijk kunnen krijgen om de nodige fondsen te krijgen.

Op het einde van het tweede kwartaal is Dexia voor ongeveer 70 procent afhankelijk van de kapitaalmarkten om zich te financieren. De kortetermijnfinanciering is verminderd maar blijft groot, aldus Fitch. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners