Fiscus viseert horeca-uitbaters die nog geen witte kassa hebben

© iStock

De belastingdienst gaat vanaf 1 mei een bezoekje brengen aan horecazaken die de witte kassa weigeren te installeren.

De fiscus heeft weliswaar goed nieuws voor wie het fraudewerende systeem heeft geïnstalleerd. Uitbaters die er al één hebben, moeten niet vrezen dat de fiscus ze gebruikt om naar zwartwerk uit het verleden te speuren. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd.

Hoeveel horecazaken een witte kassa moeten hebben, is nog altijd niet duidelijk. Tussen de 30.000 en 40.000, wordt geschat. Nu zijn 23.000 kassa’s geregistreerd, waarvan 16.000 actief. Dat betekent dat veel uitbaters nog in overtreding zijn. In principe moesten zij al sinds 1 januari een witte kassa hebben. Maar tot nu toe waren daar geen controles op. Daar komt nu verandering in.

Vanaf 1 mei worden ze daar serieus op afgerekend. Zo zullen zowel de fiscale als sociale inspectiediensten ook voor hun reguliere controles specifiek viseren wie nog niet in orde is.

Propere lei

Wie wel al een kassa heeft, kan rekenen op een coulante fiscus: “De inspecties zullen de omzetgegevens uit de witte kassa niet systematisch gebruiken om met de omzet van de voorgaande jaren te vergelijken”, zo is afgesproken in een charter tussen regering en horeca. “We kijken vooruit”, zegt ook financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA). De bedoeling is horecazaken de kans te geven met een schone lei te beginnen.

Logisch dat elke horecazaak met propere lei begint

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) noemt dit “logisch”. “De introductie van de witte kassa is het nulpunt. Naar het verleden wordt niet gekeken, zodat elke horecazaak met een propere lei kan beginnen. Iedere horecaondernemer verschijnt op die manier met dezelfde kansen aan de start. “

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws benadrukt dat de organisatie heeft gepleit om dat principe in het charter te krijgen. “Hetzelfde geldt voor kleine overtredingen. Daar staan geen sancties tegenover. Logisch, want missen is menselijk, zeker nu het gebruik van de witte kassa nog nieuw is”, gaat ze verder.

Kans op rechtzetting

In het charter staat nog dat fiscale en sociale controles voortaan gegroepeerd worden en niet vanaf de eerste overtreding tot boetes leiden. Kleine feiten kunnen rechtgezet worden, herhaaldelijke fraude wordt harder aangepakt. “Alleen zo kan er eerlijke concurrentie komen”, zegt staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld).

De witte kassa is verplicht voor wie jaarlijks meer dan 25.000 euro omzet haalt uit voeding. Wie er wel één moet hebben maar blijft weigeren, riskeert een boete van 1.500 euro. Die loopt op bij een volgende overtreding. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content