‘Fiscus grijpt naast honderden miljoenen van Electrabel’

© Belga

Het monsterdossier van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) tegen Electrabel gaat de staatskas geen euro opleveren. Het bedrijf heeft onrechtmatig een half miljard euro winst getransfereerd naar Frankrijk, maar roept openstaande aftrekken in.

Dat schrijft De Tijd.

De BBI ontdekte dat een half miljard euro winst van Electrabel in 2012 onrechtmatig is versluisd van België naar het moederbedrijf in Frankrijk. Op dat geld is dus ook geen belasting betaald in België, maar nu blijkt dat de fiscus helemaal niets kan claimen van Electrabel. Dat is te wijten aan een grote pot met ongebruikte belastingaftrekken die het bedrijf uit zijn hoed tovert.

Het dossier gaat niet alleen over veel belastinggeld. Het ligt ook politiek én internationaal gevoelig. Want in 2012 besloot de Belgische regering dat Electrabel dubbel zoveel ‘nucleaire bijdrage’ moest betalen: 479 miljoen euro in plaats van 212 miljoen. Dat was tegen de zin van het Franse moederbedrijf. Maar net in datzelfde jaar was Electrabel voor de eerste keer volledig afhankelijk van zijn Franse moederbedrijf voor gasbevoorrading, en die rekende de Belgen een half miljard euro te veel aan.

700 miljoen aftrek

Het was energietoezichthouder CREG die de overfacturatie blootlegde. De regering-Di Rupo speelde het dossier door naar de BBI, die een onderzoek startte. De fiscus wilde het geld terugvorderen, maar Electrabel heeft al laten weten dat het over meer dan 700 miljoen euro aan nog openstaande belastingaftrekken beschikt.

Eerder kon Electrabel ook al belastingen vermijden via een constructie in Luxemburg.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content