‘Financiële sector verliest in tien jaar bijna 14.000 jobs’

© belga

In ons land werken ruim 10 procent minder mensen bij banken, verzekeraars en andere financiële dienstverleners dan in 2007.

Terwijl net voor de crisis 134.700 werknemers en zelfstandigen in de financiële sector aan de slag waren, waren dat er in het derde kwartaal van 2017 – volledige jaarcijfers worden pas over enkele weken vrijgegeven – 120.800. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale waarover De Tijd woensdag bericht. Alleen al in de eerste negen maanden van 2017 verdwenen ruim 1.700 jobs.

Hoewel de Belgische economie vorig jaar de sterkste groei in zes jaar liet optekenen en de jobcreatie in ons land op zijn hoogste peil sinds de crisis schommelt, levert dat geen extra werkgelegenheid op in de financiële sector.

Vooral de banken zitten in de hoek waar de klappen vallen, leren de gegevens van de Nationale Bank.

Werkten er in 2007 gemiddeld nog 74.900 mensen bij een bank, dan waren er dat eind 2016 nog 62.900, of net 12.000 minder. Een van de belangrijkste oorzaken van de ‘exodus’ is de digitalisering in de branche.

Maar ook de regelgever speelt een rol in de ‘exodus’, merkt De Tijd op. Nieuwe richtlijnen over onder meer de bescherming van de consument en de openstelling van het betaalverkeer verplichtten de banken tot zware investeringen, luidt het. Bovendien weegt de aanhoudend lage rente op het verdienmodel van de banken.

Banken en verzekeraars gaan dus meer moeten besparen, waardoor vooral de eenvoudigste jobs zullen sneuvelen.

“Puur uitvoerende jobs worden inderdaad gedigitaliseerd. Maar in de plaats daarvan zie je softwareontwikkelaars, specialisten in cybersecurity of specialisten in regelgeving komen. Voor ons bestaat de uitdaging erin mensen voldoende te laten omschakelen naar dat soort nieuwe profielen”, aldus Karel Van Eetvelt, de CEO van de Belgische koepelfederatie Febelfin, in een reactie aan De Tijd.

Partner Content