Financiële sector trekt te veel ingenieurs en wetenschappers aan

De Amerikaanse financiële sector trekt te veel jonge ingenieurs, natuurkundigen en andere wetenschappers aan. Daardoor starten die afgestudeerden zelf geen bedrijven op.

Volgens onderzoekers Paul Kedrosky en Dane Stangler van de Ewing Marion Kauffman Foundation slorpt de (Amerikaanse) financiële sector te veel talent op uit de opleidingen van de zogenaamde exacte wetenschappen.

De onderzoekers verwijzen onder meer naar cijfers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT ), een elite-universiteit. In 2006, tijdens de subprime-hausse, kaapte de financiële sector ongeveer een kwart van pas afgestudeerde ingenieurs en wetenschappers weg.

Financiële instellingen hebben die wetenschappers nodig voor het ontwikkelen en het beheren van complexe financiële producten die tijdens de subprime-hausse erg populair waren. Zij kunnen de pas afgestudeerden een veel hoger loon aanbieden.

En dat zet een rem op innovatie en jobcreatie volgens de onderzoekers. Bedrijven die worden opgericht door ingenieurs en andere wetenschappers zorgen voor een grotere jobgroei. Eens die talenten opgeslokt worden door de financiële sector, verdwijnt hun ondernemerschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content