FedEx wil TNT kopen

07/04/15 om 08:33 - Bijgewerkt om 08:33

Bron: Trends

De Amerikaanse pakketbezorger FedEx is van plan zijn Nederlandse rivaal TNT te kopen. Dat bevestigen beide bedrijven dinsdag in een persbericht. De hub van TNT in Luik wordt behouden, luidt het.

FedEx wil TNT kopen

© ImageGlobe

FedEx biedt 8 euro per aandeel TNT, wat het bedrijf waardeert op 4,4 miljard euro. De marktwaarde van TNT bedroeg begin april bijna 3,3 miljard euro. De transactie heeft alvast de steun van de raad van bestuur en raad van commissarissen van TNT. Ook grootaandeelhouder PostNL, dat bijna 15 procent in handen heeft van het Nederlandse koeriersbedrijf, is voorstander van het plan.

De hub van TNT Express in Luik wordt gehandhaafd. De luchtvaartoperaties van TNT worden verkocht.

De overname van koeriersbedrijf TNT komt meer dan twee jaar nadat concurrent UPS zijn poging het Nederlandse bedrijf in te lijven introk, toen de Europese Commissie een deal blokkeerde. Als FedEx TNT in handen krijgt, versterkt het onder meer zijn lucht- en grondnetwerk in Europa.

Een uitbreiding van de activiteiten in Europa is een van de pilaren van de strategie die door topman Fred Smith van FedEx is ingezet. Voor TNT, onder meer concurrent van DHL, zou het een sluitstuk zijn na een lastige periode sinds het geblokkeerde bod van UPS in januari 2013.

Het concern verkocht activiteiten, waaronder zijn Nederlandse tak TNT Fashion, om zijn financiën te versterken en zich meer te richten op Europees wegtransport. Maar het worstelde met vier jaarverliezen op rij. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners