Federale regering en gewesten zoeken overeenstemming over Dexia

07/10/11 om 10:01 - Bijgewerkt om 10:01

Bron: Trends

Terwijl de federale regering voor een nationalisering lijkt te gaan, eisen de gewesten dat Dexia opgedeeld wordt in drie aparte banken.

Federale regering en gewesten zoeken overeenstemming over Dexia

© Belga

De vraag hoe Dexia gered moet worden, plaatst de federale regering lijnrecht tegenover de gewesten. Terwijl de federale regering voor een nationalisering lijkt te gaan, eisen de gewesten dat Dexia opgedeeld wordt in drie aparte banken. Beide partijen zoeken vandaag naar overeenstemming over de toekomst van Dexia en Dexia Bank België.

De voorkeur gaat naar een nationalisering, zo zei vicepremier Laurette Onkelinx voor aanvang van het kernkabinet. "We werken aan een plan om onze positie in de bank te consolideren", zei vicepremier Didier Reynders (MR). "We willen de financiering van de volledige groep verzekeren, samen met Frankrijk, het geheel van de klanten verzekeren en de werkgelegenheid zo veel mogelijk behouden."

Na het kernkabinet ontmoeten premier Yves Leterme en Reynders om 10 uur de ministers-presidenten van de gewesten.

Nationalisering of splitsing

Met een opdeling willen de gewesten de Belgische tak Dexia Bank België, specialist in het financieren van de lokale besturen, veiligstellen. Ook de Fransen willen hun lokale financier afsplitsen. België en Frankrijk zouden alleen nog samen de 'bad bank' verder aansturen, zo schrijft De Standaard vandaag.

De ministers-presidenten van de drie gewesten drongen gisterenavond aan op nieuw overleg met Leterme. "We zijn absoluut overtuigd dat die splitsing in het belang van alle stakeholders is," zei Kris Peeters (CD&V) aan de krant. "Vlaanderen en Wallonië hebben een bank nodig die gespecialiseerd is in kredietverlening aan de lokale besturen".

Faillissement

De gewesten zijn, aldus de Standaard, niet akkoord met de stelling dat een nationalisering van Dexia Bank België een betere oplossing is en dat een opdeling in drie takken risico's inhoudt.

Als Dexia Bank België wordt genationaliseerd of verkocht aan het buitenland, dreigt de Gemeentelijke Holding failliet te gaan. Dat zou ook de (genationaliseerde of verkochte) Dexia Bank treffen, die meer dan 1 miljard te goed heeft van de Gemeentelijke Holding.

Opgeschort

De raad van bestuur van Dexia komt morgen bijeen en zal diverse opties in verband met de toekomst van de groep bestuderen. Het aandeel Dexia is op vraag van beurswaakhond FSMA opgeschort tot maandagochtend. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners