Familiale aandeelhouders AB InBev en SABMiller samen in Douwe Egberts

© reuters
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De Belgische familiale AB InBev-aandeelhouders, rond bestuurder Alexandre Van Damme, en de Zuid-Amerikaanse familie Santo Domingo, één van de controlerende aandeelhouders bij SABMiller, stappen samen in koffie.

De Belgische familiale AB InBev-aandeelhouders, rond bestuurder Alexandre Van Damme, en de Zuid-Amerikaanse familie Santo Domingo, één van de controlerende aandeelhouders bij SABMiller, stappen samen in koffie.

Een consortium van vier investeringspartijen haalt Douwe Egberts van de beurs voor 7,5 miljard euro. Bij hen zijn de Belgische AB InBev-families Van Damme en Van der Straten Ponthoz. Eind 2011 hadden zij via de Luxemburgse holding Patrinvest een belang van 11,03 procent in de wereldbrouwer.

Een tweede opmerkelijke partij is het investeringsfonds Quadrant Capital Advisors Inc. Dat is eigendom van de Colombiaanse familie Santo Domingo. Die heeft, met de vennootschap Bevco, net geen 15 procent in SABMiller, de op AB InBev na grootste brouwer van de wereld.

In de raad van bestuur komen onder meer Alexandre Van Damme en Alejandro Santo Domingo. Die laatste is de algemeen directeur van Quadrant Capital Advisors, en een van de twee bestuurders voor Bevco bij SABMiller. Maar vooral: hij werd door zijn in 2011 overleden vader Julio Mario Santo Domingo III aangesteld als de kroonprins voor het beheer van het miljardenimperium van de familie Santo Domingo, één van de rijkste en machtigste in Colombia. De 36-jarige is de spilfiguur in de familie, die haar brouwerijbelangen als een kroonjuweel koestert.

Op zijn beurt is de 51-jarige Alexandre Van Damme de spilfiguur voor de Belgische familiale AB InBev-belangen. De kleinzoon van Albert Van Damme, de maker van Jupiler, zit sinds maart 1992 in de raad van bestuur van wat toen nog Interbrew heette. Hij is met die 21 jaar als bestuurder de ancien in de raad. De uiterst discrete Alexandre Van Damme, die nog nooit een interview toestond of foto’s liet verschijnen in de media, speelde een cruciale rol bij overnames en fusies. In 2003 nam hij het voortouw voor de fusie met de Brazilianen van AmBev, wat in 2004 resulteerde in de fusiegroep InBev.

Over een fusie van AB InBev en SABMiller, zowat de ultieme of toch belangrijkste fase in het consolidatieparcours in de brouwerswereld, wordt al jaren gespeculeerd. Door diverse overlappende activiteiten in onder meer in China, Nederland, Noord-Amerika en Rusland, zou het een bijzonder complexe operatie zijn. Maar zelfs de uitvoerend voorzitter van SABMiller, Graham Mackay, laat zich openlijk uit over die steeds weer aanzwellende geruchten. “Ze zullen heel veel geld moeten betalen, meer dan 100 miljard dollar. Het is mijn taak om het voor hen zo duur mogelijk te maken”, zei Mackay einde april vorig jaar in het vakblad Modern Brewery Age.

Het volledige dossier, met een uitgebreid portret van de familie Santo Domingo, leest u deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content