Faillissement Saab afgewend dankzij Chinese licentie

12/09/11 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:00

Bron: Trends

De Zweedse autobouwer Saab heeft een overeenkomst gesloten voor licensering van technologie aan het Chinese autoconcern Youngman. Dat maakt het moederbedrijf Swedish Automobile, maandag bekend.

Faillissement Saab afgewend dankzij Chinese licentie

© belga

Youngman betaalt 70 miljoen euro voor de licentie aan het investeringsvehikel Swedish Automobile Coöperatief. De licentieovereenkomst maakt deel uit van een overbruggingsfinanciering die nog moet worden afgerond. Die tijdelijke lening moet uiteindelijk worden afgelost met een kapitaalinjectie van 245 miljoen euro door Youngman en Pang Da, een andere Chinese autobouwer. Het aandeel Swedish Automobile noteert na de bekendmaking tweemaal hoger.

Donderdag 8 september kreeg de Zweedse autobouwer van de rechtbank nog te horen dat ze geen bescherming tegen zijn schuldeisers krijgt. In een reactie daarop meldden de Zweedse vakbonden Unionen en Sveriges Ingenjörer dat ze het faillissement voor Saab aanvragen als hun leden tegen 13 september nog geen loon hebben ontvangen.

Maandag bevestigt Swedish Automobile dat de vakbonden Unionen en Ledarna een faillissementsaanvraag hebben ingediend voor Saab. Volgens Swedish Automobile kan de rechtbank binnen enkele weken uitspraak doen over de aanvraag. De bonden trekken de aanvraag overigens in van zodra de lonen voor augustus worden uitgekeerd.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners