"Exxon onderzoekt overname BP"

12/07/10 om 08:37 - Bijgewerkt om 08:37

Bron: Trends

Het Amerikaanse olieconcern Exxon Mobil zou volgens een krantenbericht van zondag een overnamebod op zijn Britse rivaal British Petroleum onderzoeken. Dat schrijft de Sunday Times. In een reactie op de overnamegeruchten noteert het BP-aandeel maandag ruim 8 procent hoger.

"Exxon onderzoekt overname BP"

BP zag de waarde van zijn aandeel tot vandaag ineenstuiken sinds het olielek in de Golf van Mexico. Volgens de Sunday Times, dat zich beroept op bronnen binnen de olie-industrie, zou ExxonMobil in Washington groen licht hebben gevraagd om een overname te mogen bekijken.

De Amerikaanse regering zou daarop verzekerd hebben dat ze een bod van ExxonMobil of van elk ander Amerikaans bedrijf, waarbij gedacht wordt aan Chevron, niet in de weg zal staan.

BP wilde zondag geen commentaar kwijt op het krantenbericht.
Het is niet de eerste keer dat er allusie wordt gemaakt op een mogelijke overname van BP. Dat bedrijf is bijzonder kwetsbaar sinds er zich in de Golf van Mexico een nooit geziene olieramp voordoet.

Nog steeds is het olielek niet gedicht. Gevreesd wordt voor een miljardenzware schadeclaim, waardoor het aandeel van BP op een dieptepunt is beland.

Voor de Britten is het oliebedrijf echter van strategisch belang. Er wordt dan ook verwacht dat de Britse regering tussenbeide zal komen om een uitverkoop te verhinderen. Vorige week waren er al geruchten dat BP met strategische investeerders gesprekken voerde over een participatie in het bedrijf.

En om de kosten van de olieramp te dekken, zou BP volgens de Sunday Times onderhandelen met Apache Corporation over de verkoop van 12 miljard dollar activa. Onder meer zijn belang in het olieveld van Prudhoe Bay in Alaska zou in de etalage worden geplaatst, aldus de krant.

Lees meer over:

Onze partners