Europese ondernemers houden rekening met recessie

24/10/11 om 12:48 - Bijgewerkt om 12:48

Bron: Trends

De ondernemers in de eurozone geloven niet in een snelle oplossing van de crisis in de eurozone. Ze houden zelfs rekening met een nieuwe recessie, blijkt uit de PMI-index van het studiebureau Markit.

Europese ondernemers houden rekening met recessie

© belga

De PMI-barometer - voluit purchasing managers' index genoemd - die het vertrouwen van 4.500 ondernemers uit de landen van de eurozone meet, zakt van 48,8 punten in september tot 47,2 punten in oktober.

Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een beperkte terugval tot 48,5 punten. Voor het samenstellen van de barometer worden zowel banken als restauranthouders geconsulteerd.

Uit het cijfer van oktober blijkt dat het vertrouwen in een goede afloop van de Europese schuldencrisis ver te zoeken is. Door krimpende orderboekjes en een kelderend vertrouwen in de economie kijken de ondernemers uit de eurozone in oktober aan tegen een derde terugval op rij.

Volgens Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit, wijzen de meeste indicatoren erop dat het niet beter maar slechter wordt. De kans op een negatieve groei voor de landen van de eurozone in het vierde kwartaal 2011 wordt daarmee aanzienlijk groter, aldus Williamson. Bovendien verwacht de hoofdeconoom nog negatief nieuws van de arbeidsmarkt, dat vervolgens het consumentenvertrouwen gaat aanvreten. (Reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners