Europese Investeringsbank kan lening terugeisen van Volkswagen

12/10/15 om 12:59 - Bijgewerkt om 13:08

Bron: Trends

De Europese investeringsbank (EIB) kan ongeveer 1,8 miljard euro terugeisen van het geld dat ze Volkswagen heeft geleend, nu blijkt dat de autofabrikant heeft geknoeid met zijn CO2-uitstootgegevens.

Europese Investeringsbank kan lening terugeisen van Volkswagen

© reuters

De EIB heeft sinds 1990 4,6 miljard uitgeleend aan Volkwagen. "We zijn een onderzoek gestart om na te gaan of het bedrijf dat geld heeft gebruikt om de uitstootprestaties van de wagens te vervalsen", zegt Werner Hoyer, voorzitter van de Europese investeringsbank. De leningen dienden uitgerekend om werk te maken van motoren met een lage uitstoot.

Klimaatdoelstellingen

De waarschuwing van de EIB komt er nadat de Europese Centrale Bank (ECB) heeft laten weten dat ze de aankoop van obligaties gedekt door Volkswagen kan opschorten. De ECB koopt die obligaties als onderdeel van haar QE-programma.

"Het gesjoemel van Volkwagen kan nefaste gevolgen hebben voor de EIB, omdat ook wij klimaatdoelstellingen moeten halen met onze leningen", benadrukt Hoyer in Sueddeutsche Zeitung. De EIB leent geld op de kapitaalmarkten om gunstige leningen te verstrekken aan investeringen die aansluiten bij de doelstellingen van de Europese Unie. Alle EU-landen zijn aandeelhouders.

In het interview met de Duitse krant uit de voorzitter zijn ongeloof over de wanpraktijken van Volkswagen. "Ik was zeer teleurgesteld toen ik te horen kreeg dat Volkswagen 11 miljoen wagens had uitgerust met de kwalijke software."

Onze partners