Eurofighter-consortium kondigt twee innovatiecentra in België aan ‘als regering voor Eurofighter Typhoon kiest’

© belga

De industriëlen in het Eurofighter-consortium hebben in Brussel een akkoord ondertekend voor de oprichting van twee ‘nationale innovatiecentra’ in België. Het consortium promoot het Europese gevechtsvliegtuig Eurofighter Typhoon als opvolger van de Belgische F-16. Dat is meteen ook de voorwaarde.

Kiest België voor de Eurofighter Typhoon, dan komen er twee nationale innovatiecentra in Belgie, netjes verdeeld over Wallonië en Vlaanderen.

Dankzij die centra zullen de partnerbedrijven, naast BAE Systems ook Airbus Defence & Space, het Italiaanse Leonardo en de Europese rakettenbouwer MBDA, samen met de Belgische industrie kunnen investeren in de ontwikkeling van specifieke onderzoeksprogramma’s.

Dat alles kan leiden tot de creatie van 1.700 tot 1.800 nieuwe directe banen, zei David Holmes, een verantwoordelijke van de Britse defensie- en veiligheidsgroep BAE Systems, donderdag tijdens een persconferentie. De voorwaarde blijft dat de Eurofighter Typhoon gekozen wordt als opvolger van de F16.

Volgens Anthony Gregory, campagnedirecteur van BAE Systems voor België, zullen de innovatiecentra in Vlaanderen en Wallonië een fundamentele rol spelen in de ‘positionering van de Belgische industrie voor werkzaamheden aan de toekomstige programma’s gevechtsvliegtuigen in Europa, samen met belangrijke Europese partners’.

De industriëlen krijgen voor hun aanbod met de Typhoon de steun van de Britse, Duitse, Spaanse en Italiaanse regering.

Voor de vervanging van de F-16’s werkte de Belgische regering een openbare aanbesteding uit.

Vijf regeringsagentschappen die namens hun vliegtuigbouwers optreden, mochten antwoorden op de 164 vragen in die ‘Request for Government Proposal‘ (RFGP).

De Amerikanen dienden een uitgebreid antwoord in voor hun F-35 van Lockheed, de Britten deden hetzelfde voor de Eurofighter Typhoon.

Frankrijk antwoordde niet volgens de procedure. Net voor de deadline maakte de Franse minister van Defensie wel een brief over aan minister van Defensie Steven Vandeput waarin een structureel partnerschap werd voorgesteld rond de Rafale van vliegtuigbouwer Dassault.

Partner Content