Ethias in de penarie door Dexia-belang

19/08/10 om 09:43 - Bijgewerkt om 09:43

Bron: Trends

De verzekeringsgroep Ethias is nog niet verlost van de problemen met haar belang van 5,04 procent in Dexia. De revisor PricewaterhouseCoopers (PwC) dringt aan op een afwaardering van de aandelen en maakte op dat punt zelfs een voorbehoud in zijn verslag over de cijfers van 2009.

Ethias in de penarie door Dexia-belang

© Belga

Dat schrijft De Tijd donderdag.

Ethias is de op zes na grootste aandeelhouder van Dexia. De 88,8 miljoen aandelen kostten de verzekeraar 1,36 miljard euro. Dat is gemiddeld 15,25 euro per stuk. Eind 2008 werd het leeuwendeel van het pakket afgewaardeerd tot 9,90 euro per aandeel.

Sindsdien is Dexia nog een pak minder waard geworden. Woensdag werd het aandeel afgevlagd op 3,48 euro. Maar Ethias voerde geen waardevermindering door in zijn boeken, onder meer met het argument dat de participatie voor de lange termijn aangehouden werd.

Intussen legde Europa Ethias echter op 90 procent van de aandelen van de financiële groep tegen mei 2012 af te stoten.

Die wijziging moet leiden tot een afwaardering, zeggen de regels. Maar Ethias zag toch redenen om daarvan af te wijken, ook al bekeek PwC de zaken anders. De revisor vond zelfs dat Ethias voor 2009 beter een verlies van 400 miljoen zou slikken.

PwC houdt voet bij stuk en zegt dat Ethias voor de rekening van 2010 veel moeilijker zal kunnen ontsnappen aan een afboeking. Die kan leiden tot zo'n daling van het eigen vermogen dat de groep maatregelen moet treffen en moet beslissen over ontbinding of voortbestaan.

Lees meer over:

Onze partners