Ethias houdt rekening met bijkomende minwaarde op Dexia

29/06/11 om 17:14 - Bijgewerkt om 17:14

Bron: Trends

Ethias zal op de verplichte overdracht van zijn Dexia-aandelen hoogstwaarschijnlijk nog een bijkomende waardevermindering moeten boeken. Dat zegt vice-directievoorzitter Hans Verstraete in Trends. In 2010 schreef Ethias al 424 miljoen euro op de deelneming af.

Ethias houdt rekening met bijkomende minwaarde op Dexia

© belga

Verzekeraar Ethias had eind vorig jaar meer dan 93 miljoen aandelen Dexia in portefeuille, goed voor een deelneming van 5,04 procent. Op last van de Europese Commissie moet Ethias 90 procent van die aandelen tegen mei 2012 uit de consolidatiekring van Ethias NV halen. Daarbij wordt gedacht aan een intragroep-oplossing, bevestigt vice-directievoorzitter Hans Verstraete in een gesprek dat deze week verschijnt in Trends.

In de praktijk zou Ethias NV overwegen om de participatie door te sluizen naar zijn moedermaatschappij Ethias Finance NV, waarin de federale overheid, het Vlaams en het Waals Gewest elk voor een kwart participeren. Het resterende kwart zit bij Ethias Gemeen Recht, de fusievennootschap van de onderlinge verzekeringsmaatschappijen die aan de oorsprong van de Ethias groep liggen.

Vorig jaar stond de participatie in Dexia nog tegen 8,41 euro per aandeel in de boeken van Ethias. Omdat de beurskoers van Dexia fors lager lag, ging Ethias op de wenk van zijn revisor in om de deelneming af te waarderen tot 3,85 euro. Daardoor slikte de verzekeraar over zijn boekjaar 2010 een waardevermindering van 424 miljoen euro, waardoor het bedrijf 200 miljoen euro in het rood dook.

De waardebepaling gebeurde door een zakenbank die bij twintig financiële analisten peilde naar hun koersramingen voor Dexia. Maar intussen is de koers van Dexia verder gezakt tot circa 2 euro. Daardoor staan de aandelen nog altijd tegen een te hoge waarde in de boeken van Ethias.

In Trends geeft Hans Verstraete toe dat 3,85 euro wellicht niet de vermoedelijke realisatiewaarde zal zijn: "Ik zou wel willen, maar mirakels zijn zeldzaam, zeker op de korte termijn die ons rest. Ik ga ervan uit dat we bij de effectieve overdracht van de aandelen nog een bijkomende waardevermindering zullen moeten nemen. Maar de grootste stap is al gezet."

Tegen de huidige koers van Dexia zou Ethias een bijkomende minwaarde van circa 175 miljoen euro moeten boeken.

Patrick Claerhout

Lees een stand van zaken over het herstructurerings- en desinvesteringsproces van Ethias in Trends van deze week.

Lees meer over:

Onze partners