Essers, TCS en Delicatesse Catering Limburgse snelste groeiers in Limburg

Transportreus Essers H. & Zn, staalconstructiebedrijf TCS en kant-en klaarmaaltijdenleverancier Delicatesse Catering zijn de nieuwe Trends Gazellen Ambassadeurs van 2010 voor de provincie Limburg.

Deze drie bedrijven kroonden zich door hun sterke groeicijfers voor omzet, personeel en cashflow tot de primus inter pares bij respectievelijk de grote, middelgrote en kleine ondernemingen.

Essers speelt haasje-over met E-Max Aluminium, aan wie het vorig jaar zijn titel bij de Grote Ondernemingen kwijtspeelde. Bij de Middelgrote Ondernemingen gaat de palm naar TCS, voluit Timmers Cranes and Steelworks) van de familie Timmers hield nipt Diresco af, dat in 2009 nog op de 25e plaats bij de Kleine Ondernemingen prijkte. Delicatesse Catering kreeg in 2004 en vorig jaar opnieuw het vertrouwen van de Limburgse Reconversie Maatschappij en bedankt daarvoor met de titel bij de Kleine Ondernemingen.

Met 6938 nieuw gecreërde banen tussen 2004 en 2008 deden de 200 Limburgse Gazellen van 2010 het een flink pak beter dan hun voorgangers van editie 2009, die bleven steken op 5972 extra tewerkstellingsplaatsen. Wellicht zal het wachten zijn op de editie 2011 om de economische malaise echt in de Gazellenlijsten terug te vinden. De grootste werkgever op de lijst is, met ruime voorsprong, de NV Ford Fabrieken te Genk. De 5.884 jobs zijn er 261 meer dan in het boekjaar 2004.

De aanwezigheid van de autobouwer maakt enkele andere vergelijkingen wel iets moeilijker. Zo steeg de totale omzet van de 200 Limburgse Gazellen op vijf jaar tijd van 8,5 naar 13,8 miljard euro. Dat is een pak meer dan de 10,2 miljard euro van de 200 top-groeibedrijven van de editie 2009, maar die moesten het stellen zonder de 4,2 miljard euro omzet van Ford Genk.

Ten opzichte van het jaar tevoren viel de winst wel fors terug, van 443 miljoen euro in 2009 naar 314 miljoen anno 2010. Als we daarop een theoretisch aanslagvoet hanteren van 33 procent vennootschapsbelasting, dan schoven deze 200 Trends Gazellen toch nog altijd 103,6 miljoen euro door naar de fiscus. Indien ze allemaal de notionele intrest toepasten, dan konden ze de factuur drukken met 25,1 miljoen euro.

Dit jaar is de negende editie van de Gazellen. Maar liefst 29 bedrijven slaagden erin zeven keer in de lijsten voor te komen. Daarvan zijn er acht die intussen negen Gazellen-certificaten aan de muur hebben hangen: Epsilon, Carglass, F.A.L.-Achel, JBC, Jaga, Vanreusel’s Snacks, Raedschelder Metaalhandel en Aldi Heusden-Zolder. Gebaseerd op de rangschikking in de lijst van 2010, zijn dit de absolute uitblinkers, zeg maar de Supergazellen.

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content